Analizele de tip RMN la sân pot fi decontate de la 1 iulie. Investigaţiile pot fi făcute, însă, după ce au fost epuizate celelalte examinări – ecografiile şi mamografiile care ar putea depista eventuale tumori.
În fiecare an, în România o treime dintre cele 9 mii de femei diagnosticate cu cancer mamar pierd lupta cu boala. Sunt statistici sumbre, iar diagnosticarea sau confirmarea afecţiunii presupune de multe ori investigaţii suplimentare, pe lângă ecografii şi mamografii. De la începutul acestei luni, în noul contract cadru, este prevăzută şi decontarea unor investigaţii de rezonanţă magnetică la sân. „Întâi sunt nişte etape de examinare şi dacă acele etape de examinare nu sunt relevante, atunci se trece la RMN”, spune Augustin Costache, purtătorul de cuvânt al CNAS. „Necesita și o altă fișă de examinare prin care se demonstrează că au fost epuizate și alte forme de examinare a persoanei respective”, spune Elena Moldoveanu, managerul Spitalului Municipal „Gavril Curteanu” Oradea. „Ar depista boala într-un stadiu incipient cu şanse mari de supravieţuire”, afirmă Irimia Cezar, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, conform Digi 24. O astfel investigaţie costă în jur de 450 de lei.
Specialiştii recomandă că după vârsta de 20 de ani, femeile să-şi faca cel puţin o dată la 3 ani un control mamar şi o examinare clinică a sânilor. Dupa 40 de ani, aceste investigaţii trebuie să fie anuale, spun medicii. În România, mortalitatea la pacientele cu cancer mamar este de 36%, mai mare decât media europeană sau cea mondială. Sursa: http://www.stiripesurse.ro/