Bani europeni pentru românii care vor să intre în afaceri
Românii care vor să-și deschidă afaceri pot primi bani europeni – până la 40.000 de euro, în cadrul noii scheme „România Start-Up Plus”. Mfe a lansat, la începutul săptămânii trecute, spre consultare publică, Ghidul Programului cu o alocare de 105 milioane de euro din PoCu.
Mecanismul de finanţare: în momentul semnării contractului cu administratorul schemei de antreprenoriat, viitorul antreprenor primește o subvenţie în valoare de maximum 24.000 de euro, reprezentând prima tranșă de finanţare. A doua tranșă de finanţare, în valoare de maximum 16.000 de euro, va fi acordată dacă antreprenorul realizează venituri brute echivalente cu jumătate din valoarea primei tranșe.
Potrivit unui comunicat, Mfe a gândit un sistem de stimulare a start-up-urilor ce realizează performanţă în vânzări. „Acest mecanism de finanţare,în tranșe, reprezintă un pas către o finanţare mai inteligentă, adaptată realităţii economice. Sprijinul nu mai este doar un indicator numeric cantitativ, el devine un instrument de impulsionare a antreprenorilor care înregistrează rezultate în faza incipientă a afacerilor lor”, a declarat secretarul de stat dan Barna.
Prin finanţarea proiectelor de antreprenoriat din Programul „România Start-Up Plus”, Ministerul fondurilor europene și-a propus: • crearea a peste 2.000 de noi locuri de muncă; • finanţarea a peste 1.500 de întreprinderi mici și mijlocii; • peste 10.000 de persoane formate în domeniul educaţiei antreprenoriale. Schema pentru start-up-uri poate fi derulată de autorităţile publice locale, camerele de comerţ, furnizorii de servicii de formare profesională continuă, universităţile și onG-uri, care pot aplica pentru a fi administratori de schemă.
Conform Ghidului, grupul ţintă este format din persoane fizice care intenţionează să înfiinţeze o afacere: șomeri, persoane inactive sau persoane care au un loc de muncă și înfiinţează o afacere în scopul creării de noi locuri de muncă.
Mfe reamintește că accesul la finanţare al întreprinderilor din România este printre cele mai reduse din ue, doar 2% din întreprinderile din România – faţă de 8%, media europeană – accesând granturi sau credite subven- ţionate în 2015, conform sondajului SAfe al Comisiei europene. Propuneri și recomandări pe marginea ghidului „România Start-Up Plus” se pot face până în data de 25 iulie 2016. Sursa: euractiv.ro