Primăria Călărași vinde locuințele ANL/Vezi prețul și criteriile
Conform unui proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a consilierilor locali la ședința ordinară din 24 august locuințele ANL din municipiul Călărași vor putea fi cumpărate. Proiectul prevede aprobarea actualizarii Regulamentului de vânzare a locuinţelor tip ANL, situate pe raza municipiului Calarasi, aprobat prin HCL nr.52/31.03.2016, precum și aprobarea antecontractului cadru de vânzare pentru locuintele ANL si terenul aferent acestora.
Conform raportului de specialitate, regulamentul de vânzare a locuinţelor tip ANL situate pe raza Municipiului Călăraşi şi Antecontractul cadru de vânzare – cumpărare au fost întocmite în baza următoarelor prevederi legale:
Legea nr.152/1998 – privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, republicata, cu modificările şi completările ulterioare;
HG nr. 962/2001 privind aprobarea Normelor metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii nr.152/1998 – privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, republicata, cu modificările şi completările ulterioare;
Ordinul nr.1077/29.07.2016 privind stabilirea valorii de înlocuire pe metru pătrat, pentru anul 2016, în vederea vânzării locuinţelor pentru tineri;
Legea nr.71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr.287/2009 privind Codul Civil;
Ordinul M.E.F nr.3471/2008 pentru aprobarea Normelor metodologice privind reevaluarea şi amortizarea activelor fixe corporale aflate în patrimoniul instituţiilor publice.
REGULAMENT DE VANZARE A LOCUINTELOR TIP ANL situate pe raza municipiului Calarasi
Capitolul I Scop si expresii
Art.1. Termeni si expresii
Amortizarea – valoarea calculata in conformitate cu prevederile art.14 din Normele metodologice privind reevaluarea şi amortizarea activelor fixe corporale aflate în patrimoniul instituţiilor publice, aprobate prin Ordinul Ministrului Economiei si Finantelor nr.3471/2008. Amortizarea se calculeaza de la data punerii in functiune a locuintelor ANL pana la data vanzarii.
Comision – comision de 1% din valoarea de vanzare a locuintei, care se include, impreuna cu valoarea de vanzare a locuintei, in pretul de vanzare a acesteia si revine unitatii prin care se realizeaza vanzarea.
Data punerii in functiune – data incheierii protocolului/procesului verbal de predare – primire intre autoritatile administratiei publice locale ale unitatii administrativ – teritoriale in care sunta amplasate imobilele ANL si Agentia Nationala pentru Locuinte.
Locuinte construite prin ANL – locuinte pentru tineri destinate inchirierii, realizate in conditiile Legii nr.152/1998, privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte, care foc obiectul proprietatii private a statului si sunt administrate de autoritatile administratiei publice locale ale unitatilor administrativ – teritoriale in care sunt amplasate.
Pret de vanzare al locuintei (PVL) – este compus din valoarea de vanzare a locuintei la care se adauga comisionul.
Solicitant – persoana fizica, titulara a contractului de inchiriere, dupa implinirea a cel putin un an de inchiriere neintrerupta.
Teren aferent locuintelor ANL (ST) – suprafata/amprenta la sol a locuintei (inclusiv cota indiviza din partile comune).
Valoarea de inventar (VINV) – valoarea prevazuta in cadrul protocolului/procesului verbal de predare – primire intre autoritatile administratiei publice locale ale unitatii administrativ – teritoriale in care sunt amplasate imobilele ANL si Agentia Nationala pentru Locuinte.
Valoarea de vanzare a locuintei (VVL) – rezulta din multiplicarea valorii de inlocuire pe m2 (VI) cu suprafata construita efectiva (SCE), inclusiv cotele indivize (CI), diminuata cu valoarea amortizarii, calculata de la data punerii in functiune a locuintei pana la data vanzarii.
Valoarea de inlocuire (VI/m2) – valoarea de inlocuire este valoarea medie ponderata pe metru patrat, calculata pe baza valorii contractelor de antrepriza incheiate, in conditiile legii, in cursul anului anterior de catrea ANL cu antreprenorii, care se majoreaza cu un coeficient rezultat din raportul dintre valoarea medie ponderata pe metru patrat a locuintelor puse in functiune in anul anterior si valoarea medie ponderata pe metru patrat contractata la inceputul lucrarilor acestor locuinte. Valoarea de inlocuire se stabileste anual, cel tarziu pana la data de 31 iule a anului urmator, prin ordin al Ministrului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publire, care urmeaza a fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si este valabila pana la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a urmatorului ordin.
Venit mediu brut pe membru de familie – castigul salarial mediu brut pe membru de famile obtinut prin insumarea castigurilor salariale brute pe membru de famile raportat la numarul acestora.
Art.2. Dispozitii generale
2.1. Scopul prezentului regulament il reprezinta stabilirea cadrului general, a principiilor si procedurilor privind vanzarea locuintelor de tip ANL aflate in domeniul privat al statului si in administrarea Consiliului Local al municipiului Calarasi.
2.2. Baza legala pentru stabilirea cadrului general, a principiilor si procedurilor privind vanzarea locuintelor de tip ANL o reprezinta:
- Legea nr.152/1998 – privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
- HG nr. 962/2001 privind aprobarea Normelor metodologice pentru punerea in aplicare a prevederilor Legii nr.152/1998 – privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
- Legea nr.227/2007 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului.
Capitolul II Procedura de valorificare a locuintelor ANL
Art.3. Vanzarea locuintelor ANL
3.1. Locuintele ANL reprezinta locuinte pentru tineri destinate inchirierii, repartizate in conditiile art.8 alin (3) din Legea nr.152/1998 privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte, republicata si actualizata.
3.2. Locuintele ANL, se pot vinde titularilor contractelor de inchiriere numai la solicitarea acestora.
3.3. (1) Vanzarea locuintelor prevazute la art.3.1. se realizeaza in conformitate cu prevederile Legii nr.152/1998 privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte, republicata si actualizata, precum si ale Normelor metodologice pentru punerea in aplicare a acesteia mentionate mai sus, la pct.2.2;
(2) Vanzarea locuintelor ANL se realizeaza la solicitarea persoanelor mentionate la art.3.2. dupa expirarea a minimum un an de inchiriere neintrerupta catre acelasi titular si/sau catre persoana in beneficiul careia s-a continuat inchirierea in conditiile legii, fara ca vanzarea sa fie conditionata de varsta solicitantului.
(3) Tranzactia mentionata va face obiectul unui Contract de vanzare, autentificat in baza Antecontractului – cadru prevazut in Anexa nr.1 la prezentul Regulament.
3.4. Locuintele pentru tineri, destinate inchirieri, repartizate in conditiile art.8, alin.(3) din Legea nr.152/1998 se vand solicitantilor care indeplinesc la data exercitarii obtiunii de cumparare, urmatoarele obligatii:
- Titularul contractului de închiriere şi membrii familiei acestuia – soţ/soţie, copii şi/sau alte persoane aflate în întreţinerea acestuia – să nu deţină o altă locuinţă în proprietate, inclusiv casă de vacanţă, cu excepţia cotelor-părţi dintr-o locuinţă, dobândite în condiţiile legii, dacă acestea nu depăşesc suprafaţa utilă de 00 m2, suprafaţă utilă minimală/persoană, prevăzută de Legea nr. 114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
- Titularul contractului de închiriere şi membrii familiei acestuia – soţ/soţie, copii şi/sau alte persoane aflate în întreţinerea acestuia – să nu deţină la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare un teren atribuit conform prevederilor Legii nr. 15/2003 privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuinţe proprietate personală, republicată. La data încheierii contractului de vânzare se anulează orice procedură prealabilă pentru obţinerea unui teren în condiţiile prevăzute de Legea nr. 15/2003, republicată;
- Venitul mediu brut pe membru de familie, la data vanzarii, sa nu depaseasca cu 100% salariul mediu brut pe economie;
- Contractul de inchiriere sa fie valabil la data depunerii cererii de cumparare si la data vanzarii;
- Solicitantul sa nu figureze cu debite la plata chetuielilor de intretinere si la chirie.
3.5. Titularul contractului de inchiriere si membrii familiei acestuia sot/sotie, copii si/sau alte persoane in intretinerea acestuia – pot beneficia o singura data de cumpararea unei locuinte pentru tineri, destinate inchirierii.
3.6. (1) Valoarea de vanzare a locuintei se calculeaza de catre Comisia pentru vanzarea locuintelor ANL constituita la nivelul SPCTAFL Calarasi si se aproba de catre autoritatile administratiei publice locale si reprezinta valoarea de inlocuire pe metru patrat, multiplicata cu suprafata construita desfasurata efectiva, inclusiv cotele indivize, diminuata cu amortizarea calculata de la data punerii in functiune a locuintei pana la data vanzarii.
(2) Valoarea de vanzare a locuintei se determina dupa urmatoarea formula
VVL = VI/m2 * SCE
SCE = SCDL + CI
(3) Valoarea de vanzare stabilita conform prevederilor de la pct. (2) se ponderează cu un coeficient determinat în funcţie de ierarhizarea localităţilor pe ranguri, stabilită prin Legea nr. 351/2001, cu modificările şi completările ulterioare, astfel:____________________________________________________________
| Rangul localităţii | Coeficient |
| | de ponderare |
|______________________________________________________|______________|
| 0 – Bucureşti | 1,00 |
|______________________________________________________|______________|
| I – municipii de importanţă naţională | 1,00 |
|______________________________________________________|______________|
| I.1 – cu peste 400.000 locuitori | 0,99 |
|______________________________________________________|______________|
| I.2 – între 300.001 şi 400.000 locuitori | 0,98 |
|______________________________________________________|______________|
| I.3 – între 200.000 şi 300.000 locuitori | 0,97 |
|______________________________________________________|______________|
| II – municipii de importanţă interjudeţeană | |
|______________________________________________________|______________|
| II.1 – între 150.001 şi 200.000 locuitori | 0,96 |
|______________________________________________________|______________|
| II.2 – între 100.001 şi 150.000 locuitori | 0,95 |
|______________________________________________________|______________|
| II.3 – între 50.001 şi 100.000 locuitori | 0,94 |
|______________________________________________________|______________|
| II.4 – până la 50.000 locuitori | 0,93 |
|______________________________________________________|______________|
| III – oraşe | |
|______________________________________________________|______________|
| III.1 – cu peste 30.000 locuitori | 0,92 |
|______________________________________________________|______________|
| III.2 – între 10.001 şi 30.000 locuitori | 0,91 |
|______________________________________________________|______________|
| III.3 – până la 10.000 locuitori | 0,90 |
|______________________________________________________|______________|
| IV – sate reşedinţă de comună | 0,85 |
|______________________________________________________|______________|
| V – sate componente ale comunelor şi sate aparţinând | 0,80 |
| municipiilor şi oraşelor | |
|______________________________________________________|______________|
unde:
- a) rangul 0 – capitala României, municipiu de importanţă europeană;
- b) rangul I – municipii de importanţă naţională, cu influenţă potenţială la nivel european;
- c) rangul II – municipii de importanţă interjudeţeană, judeţeană sau cu rol de echilibru în reţeaua de localităţi;
- d) rangul III – oraşe;
- e) rangul IV – sate reşedinţă de comună;
- f) rangul V – sate componente ale comunelor şi sate aparţinând municipiilor şi oraşelor;
(4) În situaţia în care valoarea stabilită, conform prevederilor pct.(3) este mai mică decât valoarea de inventar, atunci valoarea de vânzare a locuinţelor este egală cu valoarea de inventar a acestora, actualizată conform prevederilor legale în vigoare, mai puţin contravaloarea sumelor rezultate din cuantumul chiriei reprezentând recuperarea investiţiei, calculată în funcţie de durata normată de funcţionare a clădirii, reţinută de autorităţile administraţiei publice locale şi virată către A.N.L. conform prevederilor art. 8 alin. (13) din Legea nr.152/1998.
3.7. Valoarea de inlocuire se stabileste anual, cel tarziu pana la data de 31 iulie a anului urmator, prin ordin al Ministrului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publire, care urmeaza a fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si este valabila pana la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a urmatorului ordin.
3.8. Pentru anul 2016 valoarea de inlocuire pe metru patrat este de 1.757,88 lei/mp inclusiv TVA determinata in conformitate cu Ordinul nr.1077/29.07.2016 ca valoare medie ponderata pe metru patrat, calculata pe baza valorii contractelor de antrepriza incheiate, in conditiile legii, in cursul anului 2015 de catre Agentia Nationala pentru Locuinte cu antreprenorii, care se majoreza cu un coeficient rezultat din raportul dintre valoarea medie ponderata pe metru patrat a locuintelor puse in functiune in anul 2015 in cadru Programului de constructii locuinte pentru tineri si valoarea medie ponderata pe metru patrat contractata la momentul inceperii lucrarilor acestor locuinte.
VI/m22015 = 1757.88 lei/mp inclusiv TVA
3.9. (1) Vanzarea locuintelor ANL se poate face:
- a) cu achitarea integrala a pretului final, la data incheierii contractului de vanzare, din surse proprii ale beneficiarului;
- b) cu achitarea integrala a pretului final din surse proprii ale beneficiarului si/sau din credite contractate de beneficiar de la institutii financiare autorizate, inclusiv cu garantia statului, cu plata in termen de maximum 5 zile lucratoare de la data inscriierii dreptului de proprietate in cartea funciara;
- c) in rate lunare, cu un avans de minimum 15% din valoarea de vanzare.
(2) In cazul achizitionarii locuintei cu plata in rate lunare, plata avansului de minimum 15%, precum si a comisionului de 1% art.(3.14) se face la data incheierii contractului de vanzare in forma autentica, iar ratele lunare se pota achita astfel:
- a) in maximum 15 ani pentru cazul in care, la data vanzarii, venitul mediu pe membru de famile al titularului contractului de inchiriere a locuintei depaseste salariul mediu brut pe economie cu cel putin 80%, dar nu ami mult de 100%;
- b) in maximum 20 ani pentru cazul in care, la data vanzarii, venitul mediu pe membru de famile al titularului contractului de inchiriere a locuintei depaseste salariul mediu brut pe economie cu cel putin 50%, dar nu ami mult de 80%;
- c) in maximum 25 ani pentru cazul in care, la data vanzarii, venitul mediu pe membru de famile al titularului contractului de inchiriere a locuintei nu depaseste cu 50% salariul mediu brut pe economie.
(3) In cazul vanzarii locuintelor cu plata in rate, dupa stabilirea pretului final, se adauga cuantumul integral al dobanzii, valoarea finala fiind esalonata in rate lunare egale pentru intreaga perioada a contractului.
(4) Pentru achizitionarea locuintelor cu plata in rate, ratele lunare cuprind o dobanda care acopera dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei la care se adauga doua puncte procentuale. Rata dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei este rata dobanzii de politica monetara stabilita de BNR. Rata dobanzii de referinta este cea valabila la data incheierii contractului de vanzare – cumparare si ramane neschimbata pe intreaga durata a contractului.
(5) Nivelul majorarii de intarziere este de 2% din cuantumul obligatiilor neachitate in termen, calculata pentru fiecare luna sau fractiune de luna, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate inclusiv.
(6) Pretul de vanzare al locuintei se determina dupa urmatoarea formula:
PVL =VVL – A + C
C = VVL * 1% unde C = comision
A = valoarea amortizarii, calculata de la data punerii in functiune a locuintei pana la data vanzarii
3.10. In cazul cladirilor dotate cu centrale termice proprii, valoarea acestora se cuprinde in pretul locuintelor. Centralele raman in administrarea consiliilor locale pana la vanzarea a jumatate plus unu din numarul locuintelor pe care le deservesc.
3.11. Locuintele ANL nu pot face obiectul unor acte de dispozitie intre vii pe o perioada de 5 ani de la data dobandirii acestora. Aceasta interdictie se va consemna in Cartea Funciara concomitent cu inscrierea dreptului de proprietate in conditiile legii.
3.12. Prin exceptie, de la prevederile art.3.11, locuintele pot face obiectul unor garantii reale imobiliare, constituite in favoarea institutiilor de credit, care finanteaza achizitia acestor locuinte, institutii definite in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.99/2006, actualizata, privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, aprobata prin Legea nr.227/2007, cu modificarile si completarile ulterioare.
3.13. Institutiile mentionate la art.3.12, vor putea valorifica locuintele si anterior expirarii termenului de 5 ani prevazut la art.3.10, pe calea executarii silite, in conditiile legii, in cazul neindeplinirii obligatiilor din contractele de credit de catre proprietarul imobilului.
3.14. Pentru acoperirea cheltuielilor de vanzare, entitatile prin care se efectueaza vanzarea potrivit legii beneficiaza de un comision de 1% din valoarea de vanzare a locuintei, comision care se include, impreuna cu valoarea de vanzare a locuintei, in pretul de vanzare a acesteia.
3.15. Cota parte de teren aferenta locuintelor ANL (CPT) vandute se atribuie in folosinta gratuita cumparatorului pe durata existentei cladirii si se determina dupa urmatoarea formula:
CPT = ST *SUL/SUA
ST – suprafata totala teren (amprenta la sol + trotuar de protrctie)
SUL – suprafata utila a locuintei
SUA – suma suprafetelor utile a apartamentelor ce compun amplasamentul
Capitolul III Dispozitii tranzitorii si finale
Art.4. Repartizarea sumelor rezultate din valorificarea locuintelor ANL
4.1. Sumele obtinute din vanzarea locuintelor ANL sunt destinate, exclusiv, finantarii constructiei de locuinte.
4.2. Cumparatorul achita sumele reprezentand pretul final de vanzare a locuintelor ANL la caseria SPCTAFL Calarasi sau in contul RO91TRZ20121G305000XXXX deschis la Trezoreria Calarasi, care ulterior vireaza sumele in contul Agentiei Nationale pentru Locuinte cu specificatia „Venituri din vanzarea locuintelor construite din fondurile statului”, in vederea finantarii programului de locuinte pentru tineri.
4.3. Sumele reprezentand comision de 1% calculat la valoarea de vanzare a locuintei vor ramane in contul SPCTAFL Calarasi deschis la Trezoreria Calarasi, pentru acoperirea cheltuielilor de evidenta si vanzare a spatiilor locative respective.
4.4. Modalitatea de stabilire a pretului de vanzare pentru locuintele ANL precum si cea de virare a sumelor incasate cu titlu de „valoare de vanzare” va fi supusa controlului financiar preventiv acesta urmand fi exercitat, conform prevederilor legale in vigoare, de catre persoana desemnata din cadrul SPCTAFL Calarasi.
4.5. Auditarea modului de stabilire a pretului pentru locuintele ANL precum si cea de virare a sumelor incasate cu titlu de „valoare de vanzare” va fi realizata de compartimentul de specialitate din cadrul Primariei municipiului Calarasi.
Art.5. Recuperarea sumelor rezultate din valorificarea locuintelor ANL
5.1. Pentru recuperarea sumelor datorate cu titlu de „pret de vanzare pentru locuintele ANL” SPCTAFL Calarasi va proceda la initierea masurilor de executare silita potrivit prevederilor legale in vigoare.
Art.6. Dispozitii finale
6.1. SPCTAFL Calarasi prin Biroul buget – contabilitate, va comunica lunar – pana la 15 a lunii in curs pentru luna anterioara, Agentiei Nationale pentru Locuinte situatia privind sumele incasate/virate reprezentand valorile de vanzare ale locuintelor ANL in vederea conducerii evidentelor prevazute de Legea nr.152/1998, republicata si actualizata.
6.2. Comisia pentru vanzarea locuintelor ANL va comunica, lunar pana la data de 10 a lunii in curs pentru luna anterioara, compartimentelor abilitate din cadrul Primariei municipiului Calarasi, situatia privind antecontractele de vanzare, avand ca obiect locuintele ANL, in vederea stabilirii obligatiilor fiscale ce decurg din transferul dreptului de proprietate.
6.3. Primaria municipiului Calarasi – prin structurile abilitate va initia procedurile legale lentru infiintarea asociatiilor de proprietari la nivelul imobilelor ANL, dupa vanzarea unui numar de trei unitati locative din imobil.
6.4. Antecontractele de vanzare, precum si orice alte acte incheiate cu incalcarea dispozitiilor art.8 alin.(3) si ale art.10 din Legea nr.152/1998, republicata si actualizata, privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte, sunt lovite de nulitate absoluta.
6.5. Constatarea abaterilor prevazute la art.8 alin.(3) si ale art.10 din Legea nr.152/1998 respectiv sesizarea instantelor judecatoresti pentru constatarea nulitatilor inscrisurilor si restabilire situatiei anterioare se realizeaza prin grija prefectilor.
6.6. Orice comunicare, solicitare, informare, notificare in legatura cu procedura de vanzare a locuintelor ANL se va transmite de catre solicitanti/cumparatori sub forma de document scris.
6.7. Orice document scris va trebui inregistrat/transmis de solicitant/cumparator la registratura Primariei municipiului Calarasi sau la registratura SPCTAFL Calarasi.
6.8. Prezentul regulament se completeaza cu prevederile legale in vigoare.
6.9. Antecontractul Cadru de vanzare pentru locuintele ANL face parte integranta din prezentul regulament.
Director, Şef birou buget – contabilitate, Şef birou fond locativ,
ing. Gheorghe Ciocîrlan ec. Lenuţa Cionoiu cs. jr. Anica Lefter
Anexa nr.1 la Regulamentul de vanzare a locuintelor de tip ANL
ANTECONTRACT CADRU DE VANZARE
pentru locuintele ANL si terenul aferent
- PARTILE
Serviciul Public „C.T. – A.F.L.”, cu sediul in Calarasi, str. 1 Decembrie 1918 nr.1.Bl. A24. Sc.4, Parter, cod postal – 910019, reprezentat legal prin director ing. Ciocîrlan Gheorghe si şef birou buget – contabilitate ec.Cionoiu Lenuţa, in calitate de vanzator,
si ________________________________ identificat/a prin CI/BI seria ___ nr.___________ , CNP __________________, cu domiciliul in municipil Calarasi, str._________________, nr. ____, bp._____, sc.____, apt.___, judetul Calarasi, titular al Contractului de inchiriere nr._____din____________, in calitate de cumparator,
au convenit la incheierea prezentului antecontract in urmatoarele conditii:
- OBIECTUL CONTRACTULUI
Art.1. Obiectul contractului este vanzarea locuintei ANL din cladirea de locuinte situata in municiliul Calarasi, str.___________________, nr.____, bl._____, sc.____, apt.___, judetul Calarasi, compusa din ____ camera/e in suprafata de _____m2 (camera_____ m2, camera_____ m2, camera_____ m2), dependinte in suprafata de ____ m2 (baie____ m2, bucatarie_____ m2, WC_____ m2, debara_____ m2, camara_____ m2, oficiu_____ m2, hol_____ m2, hol_____ m2, hol_____ m2) si curte (gradina)_____ m2, terasa_____ m2, folosite in exclusivitate si ____ m2, folosite in comun. Locuinta este inscrisa in Cartea funciara a municipiului Calarasi, sub nr.Topo__________.
Art.2. (1) Odata cu dreptul de proprietate asupra locuintei se dobandeste si dreptul de proprietate asupra cotelor-parti de constructii si instalatii, precum si asupra dotarilor care, prin natura lor, nu se pot folosi decat in comun, conform prevederilor legale in vigoare, in suprafata de _______ mp, in cote parti indivize.
(2) Terenul aferent locuintei ANL identificata la Art.1. in suprafata de_______m2 se atribuie in folosinta gratuita cumparatorului pe toata durata existentei constructiei, de la data vanzarii, fiind inscris in Cartea funciara a municipiului Calarasi, sub nr.Topo__________.
Art.3. Vanzarea proprietatii imobiliare descrise la Art.1. este reglementata prin:
- Legea nr.152/1998 – privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
- HG nr. 962/2001 privind aprobarea Normelor metodologice pentru punerea in aplicare a prevederilor Legii nr.152/1998 – privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
- Legea nr.227/2007 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului.
- Regulamentul aprobat prin HCL nr.______/___________2016.
III. PRETUL SI CONDITIILE DE PLATA
Art.4. (1) Pretul de vanzare al locuintei ANL, descrisa la Art.1. este de ________lei (TVA inclus) si aprobat prin HCL nr.______/___________2016, fiind stabilit de Comisia pentru vanzarea locuintelor ANL constituita la nivelul SPCTAFL Calarasi in conformitate cu prevederile Legii nr.152/1998 privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare respectiv Regulamentul aprobat prin HCL nr.______/___________2016, fiind obtinut prin insumarea urmatoarelor valori:
– Valoarea de vanzare a locuintei ANL este de ________ lei (TVA inclus);
– Comision vanzator (1% din valoarea de vanzare) este de ________ lei (TVA inclus);
(2) Pentru achizitionarea locuintelor ANL cu plata in rate, ratele lunare cuprind o dobanda care acopera dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei la care se adauga doua puncte procentuale. Rata dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei este rata dobanzii de politica monetara stabilita de BNR. Rata dobanzii de referinta este cea valabila la data incheierii contractului de vanzare – cumparare si ramane neschimbata pe intreaga durata a contractului.
Art.5. (1) Pretul final de vanzare al locuintei ANL, respectiv suma de _________lei, va fi achitat astfel:
- a) integral, in suma de ___________ lei (TVA inclus) achitat astazi _____________ data semnarii prezentului contract conform chitantei/OP nr.____/_________.
- b) in rate lunare cu un avans minim de 15% in suma de _______ lei (TVA inclus) comision vanzator (1% din valoarea de vanzare) _______ lei (TVA inclus), iar restul de plata de ________ lei (TVA inclus) in rate lunare in suma de ______lei/luna pe o perioada de _____ ani, incepand cu data de ___________.
(2) Cumparatorul achita sumele reprezentand pretul final de vanzare a locuintelor ANL in contul RO91TRZ20121G305000XXXX SPCTAFL Calarasi deschis la Trezoreria Calarasi sau la caseria institutiei.
- DAREA – LUAREA IN PRIMIRE/RISCURI
Art.6. (1) In cazul in care se achizitioneza cu plata in rate, transferul de proprietate asupra acesteia se produce dupa achitarea integrala a pretului de vanzare, iar posesia asupra imobilului mai sus mentionat, se transfera de la vanzator la cumparator, astazi ___________, data incheierii si autentificarii prezentului contract.
(2) Pana la achitarea pretului de vanzare, locuinta ramane in administrarea vanzatorului, pana la data transferului de proprietate si schimbarea rolului fiscal pe numele cumparatorului.
Art.7. Dreptul de proprietate, precum si posesia asupra imobilului mai sus mentiont, se transfera de la vanzator la cumparator, astazi _________, data incheierii si autentificarii prezentului contract.
Art.8. De la data transferului de proprietate, sarcinile si riscurile trec asupra cumparatorului, cu obligatia acestuia de a declara proprietatea imobiliara in vederea stabilirii obligatiilor fiscale.
- GARANTII
Art.9. Vanzatorul garanteaza contra evictiunii si viciilor, conform art.1695 si art.1707 din Codul Civil.
Art.10. La data autentificarii prezentului contract cumparatorul se obliga, in conditiile legii, sa inscrie, in evidentele de publicitate imobiliara, pe cheltuiala proprie, dreptul de proprietate asupra locuintei ANL, identificata la Art.1.
Art.11. (1) De la data incheierii prezentului contract cumparatorul se obliga, in conditiile legii, sa inscrie in favoarea vanzatorului, in Cartea Funciara, pe cheltuiala proprie, interdictia de instrainare prin acte intre vii, asupra bunului imobil identificat la Art.1, pentru o perioada de 5 ani de la data transferului dreptului de proprietate. Prin exceptie, locuintele pot face obiectul unor garantii reale imobiliare, constituite in favoarea institutiilor de credit, definite de OUG nr.99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, aprobata prin Legea nr.227/2007, care finanteaza achizitia acestor locuinte. Institutiile de credit vor putea valorifica locuintele si anterior expirarii termenului de 5 ani, pe calea executarii silite, in conditiile legii, in cazul neindeplinirii obligatiilor din contractele de credit de catre proprietarii locuintelor.
(2) Inscrierea provizorie a dreptului de proprietate al dobanditorului se justifica la expirarea termenului de 5 ani, devenind inscriere definitiva.
(3) Interdictia de instrainare inceteaza dupa implinirea termenului de 5 ani de la data dobandirii proprietatii, radierea acesteia efectuandu-se potrivit legii.
(4) Radierea eventualelor ipoteci – instituite in aplicarea art.10 alin.(2) lit.”f” teza a 3 – a din Legea nr.152/1998 privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte, nu are efect asupra termenului de aplicare a interdictiei de instrainare care afecteaza dreptul de proprietate asupra locuintei.
- OBLIGATIILE PARTILOR
- Obligatiile cumparatorului
Art.12. Cumparatorul declara ca, la data incheierii contractului, indeplineste toate dispozitiile legale in vigoare, inclusiv conditiile stipulate la art.10 alin.(2),lit.”b,c” si „g” din Legea nr.152/1998 privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte, si se obliga sa intocmeasca si sa depuna toate documentele care sunt necesare pentru inregistrarea prezentului contract in evidentele de Carte Funciara.
Art.13. (1) Cumparatorul se obliga sa achite contravaloarea proprietatii imobiliare la termenul si in conditiile stabilite la Art.5 din prezentul contract. Cumparatorul se obliga sa achite ratele lunare la scadenta.
(2) Pentru neachitarea la termenul scadent a obligatiilor de plata, datoreaza majorari de intarziere, in cuantumul stabilit de lege pentru intarzierea la plata obligatiilor bugetare.
(3) In cazul neachitarii a trei rate consecutive, antecontractul de vanzare se considera reziliat de drept, fara nicio alta formalitate, titularul contractului fiind considerat de drept in intarziere si avand obligatia de a preda locuinta la data notificata, fiind decazut din dreptul de a solicita restituirea sumelor achitate.
Art.14. Cumparatorul se obliga sa achite toate obligatiile fiscale care decurg din transferul de proprietate, notarea dreptului de proprietate in Cartea Funciara, costuri notariale, costuri legate de inscrierea si radierea interdictiei de instrainare, sarcinilor si ipotecilor in Cartea Funciara, precum si orice alte costuri legate de inscrierea, executarea, modificarea sau rezolutiunea contractului.
Art.15. De la data transferului dreptului de proprietate, cumparatorul datoreaza impozit de proprietate, stabilit si calculat in conditiile prevazute de legislatia in vigoare.
Art.16. Responsabilitatea pentru declararea imobilului in vederea stabilirii obligatiilor fiscale revine in totalitate cumparatorului, inclusiv pentru achitarea acestora in termen conform legislatiei in vigoare.
Art.17. Cumparatorul se obliga sa nu instraineze bunul identificat la Art.1 prin acte intre vii, pe o perioada de 5 ani de la data dobandirii acestuia.
Art.18. Dupa dobandirea proprietatii asupra locuintei, cumparatorul va deveni membru al Asociatiei de Proprietari ce urmeaza a se constitui pentru blocul de locuinte din care face parte imobilul cumparat.
- Obligatiile vanzatorului
ART.19. Vanzatorul garanteaza cumparatoul contra evictiunii asupra imobilului vandut in temeiul prezentului contract.
Art.20. Vanzatorul isi da acordul explicit ca in temeiul antecontractului de vanzare, dupa plata integrala a pretului/a ultimei rate, sa se indeplineasca toate formalitatile legale si necesare privind inscrierea in evidentele de publicitate imobiliara, in favoarea cumparatorului, a dreptului de proprietate asupra imobilului ce constituie obiectul vanzarii, precum si sa noteze interdictia de instrainare prin acte intre vii, pe o perioada de 5 ani de la data dobandirii.
Art.21. Pentru locuinta care face obiectul vanzarii, s-a intocmit certificatul de performanta energetica din data ____________, intocmit de auditorul energetic _________________________, conform caruia locuinta este in clasa energetica ______ si a fost pus la dispozitia cumparatorului, astazi data autentificarii contractului.
VII. NULITATEA CONTRACTULUI
Art.22. Prezentul contract este lovit de nulitate absoluta in cazul nerespectarii la data incheierii acestuia, a conditiilor prevazute la art.8, alin.(3) si la art.10 din Legea nr.152/1998 privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte, republicata cu modificarile si completarile ulterioare.
Atr.23. In cazul desfiintarii contractului, imobilul reintra in proprietatea privata a Statului Roman, iar cumparatorul renunta in mod expres la orice pretentii, de orice natura fata de vanzator.
Art.24. Costurile privind radierea dreptului de proprietate al cumparatorului din Cartea Funciara si restabilirea situatiei anterioare de Carte Funciara in favoarea Statului Roman si/sau Municipiului Calarasi revin in totalitate cumparatorului.
VIII. FORTA MAJORA
Art.25. Forta majora, constatata de autoritatea competenta, exonereaza de raspundere partea pe care o invoca, in cazul notificarii scrise prealabile in termen de 3 zile lucratoare de la aparitia cazului de forta majora.
- LITIGII
Art.26. (1) Litigiile de orice fel care decurg din executarea prezentului contract se vor solutiona pe cale amiabila.
(2) In cazul in care acest lucru nu este posibil, litigiul va fi transmis spre solutionare instantei judecatoresti competente, in conditiile Codului de procedura civila.
Prezentul contract a fost incheiat in limba romana, in doua exemplare – cate unul pentru fiecare parte contractanta – astazi _____________ la sediul vanzatorului si va fi autentificat la biroul notarial, in conditiile legii.
VANZATOR, CUMPARATOR,
SPCTAFL Calarasi