ActualitateSănătate

Nemulţumirile medicilor şi soluţiile propuse în cadrul Conferinţei Naţionale de la Călăraşi „Hemoragia sistemului medical din România – de ce ne pleacă medicii?”

dsc_2631
Vineri, 16 septembrie 2016, în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Călăraşi a avut loc conferinţa naţională „Hemoragia sistemului medical din România – de ce ne pleacă medicii?”, manifestare ce s-a bucurat de prezenţa unui număr de peste 60 de persoane ce au dezbătut intens problemele sistemului medical din România şi au venit cu soluţii punctuale asupra acestora.
Organizatorii conferinţei, Consiliul Judeţean Călăraşi şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi, şi-au propus ca prin intermediul acestui eveniment să asculte vocea celor care lucrează zi de zi în sistem, practic să afle nemulţumirile medicilor din România.

Printre subiectele importante abordate de către medici se numără: migraţia personalului medical, posturile vacante pentru doctori care nu sunt scoase la concurs, nivelul scăzut de salarizare şi condiţiile materiale limitate din unităţile sanitare, situaţia incertă a ghidurilor şi protocoalelor din spitale care pun medicii, de cele mai multe ori, în dificultate.
În deschiderea evenimentului au fost invitaţi să ia cuvântul: Vasile Iliuta, preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Valentin Barbu, vicepreşedintele al Consiliului Judeţean Călăraşi, senatorul Liviu Tomoioagă, conf. dr. Laurenţiu Belusica, directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Călăraşi şi Ravi Chandar , Secretar 1 al Ambasadei Indiei la Bucureşti.
În discursul său, Vasile Iliuță, preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, a făcut următoarele precizări:
„Trebuie să putem modifica legislaţia, astfel încât să ştim ce trebuie să facem noi ca administraţie publică pentru a putea remedia situaţia actuală. În urma tuturor propunerilor şi ideilor pe care le vom dezbate astăzi vom redacta un memorandum care se va numi Memorandumul de la Călăraşi şi pe care îl vom înainta Ministerului Sănătăţii. În prezent, Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi este un proiect pilot pentru Ministerul Sănătăţii. Dacă astăzi e un prim pas, poate vor mai fi alţii şi mâine pentru ca să reuşim împreună. Eu sunt alesul cetăţenilor, eu îi ascult şi încerc să le rezolv problemele. Mulţumesc, de asemenea, medicilor din Republica Moldova care au venit la conferinţa noastră de astăzi şi care vor să vină să lucreze la noi, ei sunt primii care reîntregesc România!”
Tot în deschiderea evenimentului, Lector Univ. Dr. Simona Vlădica, în calitate de consilier al preşedintelui CJ Călărași pe probleme de comunicare şi imagine a transmis mesajul Alinei Gorghiu, co-presedintele Partidului Naţional Liberal cu privire la subiectul acestei manifestări: „Toată lumea vorbește despre subfinanțarea sistemului sanitar românesc și despre numărul tot mai mare de medici care părăsesc România pentru a lucra în clinicile și spitalele din străinătate, dar din păcate nu se fac incă prea multe lucruri pentru a stopa migrația medicilor şi pentru recredibilizarea sistemului medical. Lista problemelor din sănătate este lungă. Aş dori să punctez doar câteva dintre acestea: managementul deficitar al resurselor umane și materiale, lipsa unei strategii naționale în ceea ce privește resursa umană din sănătate, lipsa unei viziuni pe termen lung centrată pe beneficiarii sistemului – pacienții, precum și lipsa unei infrastructuri adecvate. Toate acestea, completate de lipsa motivării personalului medical afectează grav calitatea serviciilor medicale oferite pacienților. Partidul Național Liberal susține necesitatea elaborării și implementarea unei strategii naționale în ceea ce privește resursa umană din sănătate, strategie fără de care nu ne putem concerta eforturile pentru oprirea acestei „hemoragii” cum o numiți dvs. Mă bucur și apreciez că o parte din aceste măsuri se regăsesc deja în preocupările Consiliului Județean Călărași și mă refer aici la locuințele pentru medici și la încercarea de a le oferi condiții de lucru normale, de a-i stimula să participe la congresele de specialitate, astfel încât și medicii din Călărași să fie la curent cu ultimele rezultate ale cercetărilor medicale din domeniu. Vă asigur pe toți, că sănătatea și educația, rezolvarea deficitului de cadre medicale din țara noastră, găsirea unor soluții viabile și sustenabile față de problemele semnalate rămân o prioritate pentru Partidul Național Liberal.  În încheiere, doresc să le mulțumesc tuturor medicilor din România că au avut curajul să rămână aici, și că, zi de zi, cu pasiune și devotament, activează în slujba pacienților! Nu în ultimul rând, doresc să felicit organizatorii acestei conferințe pentru iniţiativa și să vă asigur că sunt alături de dumneavoastră și că vă susțin eforturile !”
De asemenea, senatorul Liviu Ştefan Tomoioagă, în acelaşi asentiment cu cele menţionate anterior a declarat că este „cu degetul pe rana pentru că trăim una dintre cele mai mari crize naţionale. Suntem deficitari în acest domeniu pentru că probabil nu am fost atenţi timp de 20 de ani la acest lucru.”
Totodată, Vasile Barbu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, a susţinut că noua conducere a CJ Călărași a depus eforturi susţinute în ultimele două luni de zile pentru finanțarea unității medicale călărășene: „Consiliul Judeţean Călăraşi a adus finanţare pentru sănătate. Cea mai mare nevoie în prezent o constituie resursa medicală. O propunere legislativă ar fi modificarea legilor ce ţin de rezidenţiat, astfel încât aceştia să nu mai plece imediat în străinătate ci să poată să vină să ocupe posturi şi la Călăraşi!”
În continuarea discursurilor, Conf Dr. Laurenţiu Belușică, directorul medical al SJU Călărași, iniţiatorul acestui proiect, a afirmat: “Fenomenul hemoragic este cronic şi se afla la nivelul extremităţii cefalice aşa că nu putem pune un garou pentru că “pacientul” (sistemul medical) moare. Aşadar, soluţia nu este împiedicarea medicilor să plece din ţară, ci găsirea unor substituenţi. Astfel propunerea făcută de anumite personalităţi ale vremii de a stopa plecarea printr-o legislație restrictivă şi limitative, cel puţin personal, o dezavuez. Prin urmare ce facem? Inspirându-mă din cuvintele lui Titu Maiorescu, “dacă avem o problemă, undeva se afla şi soluţia ei”, şi  de la exemplul regatului unit al Marii Britanii  care la începutul secolului XX  a  importat din Pakistan, regiunea MIRPUR, circa 10.000 de bărbaţi tineri pe care i-a instruit ca şoferi de autobuz rezolvându-şi astfel una dintre probleme, aparent nerezolvabila, personal propun în mod ferm executivului şi legislativului găsirea şi adoptarea, în regim de maximă urgentă, a unui pachet de  măsuri care să permită  accesul, în condiţii legale, al cadrelor medicale  din spațiul non UE în România. Un pas important în acest sens este ordonanţa de urgenţă a Ministerului Sănătăţii nr. 45 /31.08.2016, care însă dacă nu va fi dublată de norme realiste de aplicare nu va avea efecte scontate. Desigur că impactul economic şi social va fi serios şi trebuie anticipat reculul acestui fenomen. Apreciez că într-o primă etapă accesul la muncă, în condiţii de urgenţă al unui număr de 2.000-3.000 de medici  măcar pentru o perioadă limitată de timp  ar scoate ţară din impas. Dar trebuie ţinut seama că nevoia de cadre medicale  depășește 13.000 de persoane. Orice altă măsură care să contribuie la “SĂNĂTATEA SĂNĂTĂŢII!” este bine venită. Am convingerea că acest simpozion şi-a atins scopul. O astfel de manifestare nu se face de unul singur, ci în echipă. Personal, mă voi implica să fac echipa cu cei interesaţi de acest subiect şi vom pune cap la cap idei pe care le voi supune dezbaterii. Este prima conferinţă de acest gen din ţară şi îmi doresc să aibă ca finalitate redactarea Memorandumul de la Călăraşi pe care să îl transmitem Ministerului Sănătăţii!”
Prezent la conferinţă, Ravi Chandar, secretar I al Ambasadei Indiei la Bucureşti a fost extrem de încântat de iniţiativă organizatorilor, menționând: „Subiectul acestei conferinţe naţionale este unul foarte important, dezbătut pe multe continente. Peste tot în lume priorităţile sunt sănătatea şi educaţia. Consider că este necesară regândirea salarizării medicilor pentru că aceştia să nu mai părăsească ţara, iar medicilor care vin din India trebuie să le fie recunoscute diplomele. Medicii Indieni pleacă în sistemul privat sau în alte tari pentru că îşi doresc un salariu mai mare. De asemenea, România poate dezvolta parteneriate pentru folosirea infrastructurii IT a Indiei pentru consultaţiile online şi second-opinion. Vă recomand să atrageţi studenţii din India la facultatea de medicină. Aceştia vor învăţa limba romană şi astfel vor rămâne să practice medicina în România”.
Toţi participanţii au avut opţiunea de a lua cuvântul la conferinţa şi mulţi dintre aceştia au şi făcut-o, aducând astfel în prim planul atenţiei problemele cu care se confrunta în spitalele din care au venit. Totodată, aceştia au venit şi cu propuneri de rezolvare a situaţiei: necesitatea unor iniţiative legislative de apărare a medicilor, dar şi a unora care să permită primăriilor din teritoriul unui spital să contribuie la bugetul spitalului; legea salarizării ar trebui să revină la prevederile conform cărora medicii ar trebui plătiţi la fel indiferent de spitalul la care lucrează atâta timp cât fac acelaşi lucru; rezolvarea situaţiei posturilor medicale după terminarea rezidenţiatului; îmbunătăţirea calităţii actului medical; implementarea unei strategii coerente în domeniul resurselor umane din sistemul sanitar; implementarea unor ghiduri şi protocoale care să genereze o finanţare corectă şi care să limiteze pierderile din buget; măsuri pentru integritatea fizică a medicului; existenţa unei legislaţii de apărare a libertăţii medicului astfel încât aceştia să nu mai fie puşi în situaţia în care să îşi depăşească competenta şi implicit să suporte consecinţele; o bună guvernare astfel încât statul să asigure finanţare spitalelor şi cadrelor medicale; atragerea de medici din Republica Moldova şi din India, de exemplu; debirocratizarea sistemului; remunerarea medicilor conform responsabilităţii pe care o poartă; restabilirea respectului faţă de medic; recalibrarea rezidenţiatelor; repartiţia uniformă a medicilor în întreaga ţară, nu numai în marile centre universitare. 

Related Articles

Back to top button