Asociația Municipiilor Dunărene “Dunărea” și Fundația NATURA VIE implementează un nou proiect transfrontalier
Miercuri, 28 septembrie 2016, a avut loc conferința de începere a proiectului ”Elaborarea și adoptarea unui parteneriat instituționalizat comun privind managementul riscului asupra proliferării excesive a insectelor care afectează sănătatea publică și siguranța în regiunea transfrontalieră România-Bulgaria”.
Proiectul este implementat de Asociația Municipiilor Dunărene “Dunărea” (ADRM, Bulgaria), în calitate de lider, partener fiind Fundația NATURA VIE din Călărași. Scopul acestui proiect este stabilirea unui nou mecanism integrat de control asupra populației de insecte și elaborarea unei strategii pentru managementul riscului comun.
Bugetul total al proiectului este de 1.347.194,38 euro, din care 1.145.115,22 euro co-finanțare FEDR, 175.135,27 euro co-finanțare de la bugetele de stat ale României și Bulgariei și 29.943,89 euro contribuția proprie a beneficiarilor.
Proiectul are o durată de 24 de luni, a fost început în data de 03.02.2016, data de finalizare fiind 02.02.2018
Localitățile unde se implementează proiectul sunt: Veliko Tarnovo, Pleven, Vidin, Vratsa, Ruse, Montana, Silistra şi Dobrich în Bulgaria, Giurgiu, Mehedinţi, Călăraşi, Constanţa, Dolj, Olt, Teleorman în România.
Mai concret, în cadrul proiectului se va face un parteneriat instituționalizat comun privind gestionarea populației de insecte, un studiu preliminar privind gestionarea populației de insecte, un studiu preliminar privind controlul asupra creșterii populației de insecte, două sondaje privind calitatea gestionării comune a riscurilor, un GIS privind controlul asupra populației de insecte, mese rotunde și conferințe pentru informări și concluzii.
”Caracteristicile geografice și climaterice ale regiunii transfrontaliere creează un mediu excelent pentru dezvolarea și răspândirea de țânțari, căpușe și alte insecte. Pentru că ne aflăm într-o zonă cu multe ape stătătoare riscăm ca prin înmulțirea insectelor să ne confruntăm cu viruși și paraziți care provoacă diverse afecțiuni atât oamenilor, cât și animalelor. Un alt aspect important este acela că marea concentrație de insecte afectează negativ activitățile economice din regiune, în special pe parte de agricultură și turism. În acest sens a fost creat un astfel de proiect, să gestinăm împreună cu partea bulgară acest risc din zona noastră, beneficiile fiind enorme în urma creării acestui mecanism eficient de dezinsecție și prevenire a epidemiilor”, a menționat în conferința de deschidere Gabriel Șebe, reprezentantul Fundației NATURA VIE, partener al proiectului.