ActualitateSănătate

Călărașiul are un aparat RMN, nou/Din 15 noiembrie ar trebui să fie funcțional

rmn-nouImagistica medicală, disciplina ce cuprinde diferite procedee pentru a crea imagini ale corpului uman în scop clinic, este extrem de importantă în diagnosticarea, confirmarea şi evaluarea în mod corect a unei afecțiuni, precum şi în stabilirea celei mai bune conduite de tratament, un lucru de care Călărașiul a fost străin până în prezent.

În perioada imediat următoare, la Spitalul Județean de Urgență Călărași, cel mai valoros şi mai important va fi noul aparat  RMN (rezonanță magnetică nucleară), un aparat care va deveni funcțional după 15 noiembrie 2016, aflăm de la directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Călărași, conf.dr. Laurențiu Belușică.

”RMN-ul a fost deja achiziționat, urmează să vină la Călărași, iar din 15 noiembrie 2016 ar trebui să funcționeze. Din suma totală, 10% a plătit Consiliul Județean Călărași, restul fiind achitat de Ministerul Sănătății. La momentul actual avem și locația, o clădire din curtea spitalului unde funcționa arhiva care am relocat-o. RMN-ul va funcționa în această zonă distinctă și izolată de restul circuitelor, aparatul fiind amplasat într-un spațiu special amenajat. Deja locația respectivă a intrat într-o igienizare. Zona destinată RMN-ului dispune de 140 m² fiind compartimentată așa cum este impus de normele sanitare în vigoare. Investigațiile RMN vor fi făcute de d-na doctor Isvoranu”, a declarat pentru călărași24.info, dr. Laurențiu Belușică.

Ce trebuie să ştie orice pacient solicitant este faptul că Rezonanţa Magnetică Nucleară este o tehnică a imagisticii medicale care utilizează un câmp magnetic puternic, unde radio şi un computer pentru a produce imagini ale structurilor corpului. Scanerul pentru Imagistică prin Rezonanţă Magnetica (IRM) este un tub înconjurat de un magnet de dimensiuni apreciabile, de formă cilindrică. Pacientul este plasat pe un pat mobil care se introduce în magnet. Este o tehnică nedureroasă care are avantajul de a evita folosirea razelor X, expunerea la radiaţii. Nu există efecte secundare cunoscute ale unei scanări RMN. Beneficiile unei astfel de scanări se referă la exactitatea în detectarea unor anomalii structurale, de compoziţie şi de funcţionare ale corpului, precum şi la faptul că poate fi repetată de câte ori este nevoie, fără contraindicaţii.

Related Articles

Back to top button