Călărași/Transplantul și donarea organelor, promovate printr-o campanie de informare
”Spune DA! Susţine donarea de organe” – o campanie a Asociației Transplantaților din România (ATR)
Asociația Transplantaților din România (ATR) a organizat la finele săptămânii trecute, în sala de ședințe a Primăriei Călărași, o acțiune de conștientizare pentru autorități și populație despre donarea de organe. Campania își propune creșterea gradului de conștientizare al populației cu privire la importanța dezvoltării unui curent favorabil în societatea civilă privind donarea de organe, pentru a veni în ajutorul numărului mare de pacienți de pe listele de așteptare, pentru care transplatul de organe reprezintă ultima și singura soluție salvatoare. Ziua a debutat cu o primă întânire cu pacienții policlinicii Spitalului Județean de Urgență din Călărași, a continuat cu o conferință de presă, urmată de discuții directe cu cetățenii în zona pietonală a Prelungirii București dintre Liceul Mihai Eminescu și Parcul Florilor.
Promotori ai acestei acțiuni au fost Gheorghe Tache, președintele ATR, Aura Giurcă, directorul filialei Călărași a Crucii Roșii România, la eveniment fiind prezenți și cadre medicale călărășene, dar și primarul municipiului, Daniel Ștefan Drăgulin.
Edilul municipiului a declarat că este lăudabilă o astfel de acțiune, menționând că este foarte important pentru populație să cunoască aceste lucruri: ”Salut inițiativa Asociației Transplantaților din România de a vorbi public despre un subiect sensibil, cel al donării de organe în scop terapeutic. Susțin cu multă încredere acest gen de acțiuni de informare în municipiul Călărași”, a punctat Drăgulin.
Gheorghe Tache, președintele ATR, a menționat în cadrul întânirii că este foarte important ca populație să fie informată corect despre donarea de organe: ”Echipa de campanie a ATR, prezentă la Călărași, face cunoscute populației și autorităților toate detaliile legate de acest subiect. Pe lângă tot ceea ce fac medicii și structura ANT, informarea pe care o face ATR vine să completeze și să aducă la nivelul omului de pe stradă discuția despre acceptul dat pentru donarea de organe. Omul nu trebuie să spună ”DA” când vorbește cu noi, trebuie să plece cu informația corectă, astfel încât să decidă în mod informat”.
Conform Registrului Național de Transplant, la data de 19 octombrie 2016, pe lista de așteptare pentru un transplant erau 7377 de pacienți, iar până pe data de 10 noiembrie 2016, numărul acestora a crescut la 7461. În 18 zile lista s-a mărit cu 84 de pacienți, în condițiile în care, în aceeași perioadă s-au făcut mai multe transplanturi.
Iată care sunt centrele de transplant, acreditate, din România:
- Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Brasov (organ transplantat: rinichi)
- Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti (organ transplantat: inimă, inimă și plămâni-împreună)
- Spitalul Clinic “Dr. C. I. Parhon” lasi (organ transplantat: rinichi)
- Spitalul Clinic “Sfânta Maria” Bucuresti (organ transplantat: ficat, pancreas)
- Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare “Prof. Dr. C.C. Iliescu”- Centrul de transplant cardiac – Institutul Clinic Fundeni, București (organ transplantat: inimă)
- Institutul Clinic Fundeni- Centrul pentru boli digestive si transplant hepatic București (organ transplantat: ficat, pancreas)
- Institutul Clinic Fundeni- Centrul pentru uronefrologie si transplant renal București (organ transplantat: rinichi)
- Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj-Napoca(organ transplantat: rinichi, pancreas)
- Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant Târgu Mureș (organ transplantat: inimă)
Dacă sunteţi unul din pacienţii care se confruntă cu una din aceste afecţiuni cronice (de inimă, plămâni, ficat, pancreas, rinichi) şi aflaţi că situaţia nu se poate ameliora prin simplul tratament medicamentos, vă puteţi întreba medicul dacă transplantul de organ este o opţiune terapeutică viabilă pentru dumneavoastră. Decizia de realizare a unui transplant nu este însă atât de uşoară deoarece există numeroşi factori de care trebuie să se ţină cont. Medicul curant se va consulta adesea şi cu un specialist în domeniu, experienta acestuia fiind mai vastă în domeniul transplantului. Doar după consulturi amănunţite şi după evaluarea obiectivă a avantajelor şi dezavantajelor, pacientului îi va fi recomandat sau nu un transplant de organ. După ce medicii stabilesc dacă pacientul este un bun candidat pentru transplant, pasul următor constă în înscrierea sa pe una din listele deschise pentru receptori. Se va întocmi o recomandare de la medicul personal, în care se va menţiona motivul, gradul urgenţei şi avantajele transplantului. Ulterior pacientul va fi chemat la consulturi periodice şi de către medicii de la centrul de transplant, pentru a se stabili dacă sunt respectate criteriile pentru a fi pe lista de aşteptare. Consulturile sunt însoţite şi de analize, însă uneori aceste analize pot fi realizate şi la medicul curant, iar rezulatele sunt ulterior trimise centrului de transplant.