Camelia Ghiveciu, manager SJU Călărași: ”RMN-ul trebuie pus în funcțiune până la sfârșitul anului”
Despre cea mai nouă și importantă investiție la Spitalul Județean Călărași a vorbit managerul unității sanitare călărășene, Camelia Ghiveciu, în cadrul unei conferințe de presă. Domnia sa a făcut câteva mențiuni pe marginea noului aparat RMN din cadrul spitalului, cum se vor face investigațiile și de către cine vor fi efectuate, subliniind importanța acestui aparat prin faptul că oamenii nu vor mai fi nevoiți să facă astfel de investigații în afara județului Călărași.
”Această investiţie face şi ea parte dintr-un mare pachet de investiţii despre care aţi auzit şi veţi auzi în continuare. Sigur că este una dintre cele mai importante investiţii pe care a avut-o spitalul din Călărași în ultimii ani. Este urmare a unui lobby foarte ofensiv din partea Consiliului Județean, a domnului preşedinte Iliuţă. Iată că la capătul a trei ani, eram pe ultima sută de metri şi pierdeam, ca atare, posibilitatea de a achiziţiona cât de repede acest aparat extrem de performant. Pe 13 octombrie am semnat contractul subsecvent, încheiat sub autoritatea unui acord cadru pe trei ani, ca urmare a unei proceduri de licitaţie, astfel că, pentru noi, această sarcină, care este destul de dificilă, aceea de a declanşa o procedură de achiziţie de această valoare a fost mai uşoară nu am avut decât de semnat acest contract subsecvent, să dăm dispoziţie de începere a lucrărilor, să constituim garanţia în execuţie şi să intrăm în linie dreaptă cu achiziţionarea şi montarea acestui aparat.
În prezent, avem o doamnă doctor cu competenţă în CT care poate asigura şi operarea acestui aparat. Am luat legătura şi ne-am asigurat că putem avea încă un doctor din Slobozia cu jumătate de normă, de asemenea, din primăvară avem o doamnă doctor tânără care este dispusă să-şi ia şi dânsa o competenţă în computer tomograf. Asistentele au fost identificate, ele vor fi instruite de către firma care furnizează aparatul, încât începând de la anul putem să antamăm discuţiile cu Casa de Sănătate, astfel încât, după cum ştiţi, se intră în contract la o anumită perioadă”, a menționat Camelia Ghiveciu.
Aparatul RMN a fost achiziționat de la firma Cortech Med SRL, o firmă românească și este un model Toshiba (echipament de rezonanță magneticvă nucleară Vantage TITAN 1,5T) cu o garanție de 12 luni. Într-un program de șase ore, atât se lucrează în imagistică, se pot face 4-5 investigații.
”Avem intenție să prelungim programul cu încă trei ore, chiar am purtat discuții un medic din Slobozia, lucru ce ne va permite să ducem investigațiile la 8-9 pe zi”, a punctat managerul SJU Călărași.
Valoarea aparatului RMN este de 7.314.000 lei (inclusiv TVA 20%), un preț care a fost stabilit acum trei ani, aceeași valoare având și în prezent, Consiliul Județean plătind 10%. În acest preț sunt incluse și lucrările de amenajare a spațiului unde va funcționa aparatul.
”Nu aș putea să vă spun dacă prețul este mare sau mic, nu am cercetat eu, personal, piața, eu am verificat în prezent doar prețul unui tomograf întrucât cel existent trebuie înlocuit pentru că are o perioadă de funcționare care se cam apropie de final. În prezent, are opt ani de funcționare, iar durata este de până la 10 ani, iar pentru asta trebuie să pregătim achiziția următorului CT. În prezent, prețul unui CT este de 5 milioane de lei. Evaluările RMN se pot face pe baza asigurărilor de sănătate sau contra-cost, la cererea pacienților. Nu am stabilit un cost până în acest moment a invetigațiilor, probabil ne vom ghida, pentru stabilirea acestor servicii, după normele în vigoare. Prioritățile vor fi stabilite în funcția de diagnosticul fiecăruia. Acest aparat trebuie pus în funcțiune până la sfârșitul anului. Toți pacienții cu urgențe medicale pot beneficia de el. Pentru Ambulatoriu și aici vorbim de persoane pentru care se vor face programări, ei bine, aceste persoane vor beneficia de investigații atunci când vom semna un nou contract cu Casa de Sănătate pentru a ne putea deconta serviciile, chestiune ce se va realiza undeva prin luna martie a anului următor.”
RMN-ul este una dintre cele mai moderne tehnici imagistice folosite în prezent în spitale. Este o tehnică neinvazivă şi neiradiantă, cu ajutorul căreia se pot obţine imagini de rezoluţie şi claritate superioare ale interiorului organismului uman.