DSP Călărași/8 cazuri confirmate de rujeolă(pojar)
Informăm populația judetului că în contextul epidemiei de rujeolă la nivel național, al acoperirilor vaccinale suboptimale la nivelul județului și a cumulării de persoane receptive la infecție, în județul Călărași se înregistrează tendința creșterii morbidității prin rujeolă (pojar).
De la data debutului primul caz confirmat rujeolă înregistrat la nivelul județului (19.11.2016) și până la data prezentă (04.01.2017), a fost emisă suspiciunea de Rujeolă pentru un număr de 15 cazuri, dintre care 8 cazuri au fost confirmate (5 cazuri confirmate cu laboratorul, 3 cazuri confirmate clinicoepidemiologic), 5 cazuri au fost infirmate , iar 2 cazuri (pentru care nu există legătură epidemiologică cu caz confirmat cu laboratorul) urmează să fie investigate cu laboratorul. Din cele 8 cazuri confirmate, 1 caz este la adolescent (16 ani), 4 cazuri la copii de 1 an și 3 cazuri la sugari sub 1 an. Exceptând cazul de rujeolă la adolescentul de 16 ani , care are o doză de vaccin ROR adminsitrată la vârsta de 7 ani, toate celelate cazuri de rujeolă sunt la copii nevaccinați ROR.
Reamintim faptul că vaccinarea împotriva rujeolei este singura metodă eficientă de control a evoluției epidemiei și imunitatea comunitară nu se poate realiza decât prin acoperiri vaccinale înalte .La nivel național se derulează acțiuni de vaccinare ROR (vaccin împotriva rujeolei-rubeolei-oreionului) pentru următoarele categorii de copii :
- toți copiii între 9 luni și 9 ani care nu au nici o doză ROR.
- toți copiii între 5 ani și 9 ani care au o singură doză ROR.
Menționăm că acțiunea de vaccinare ROR a copiilor 9-11 luni este măsură suplimentară Programului Național de Vaccinare și se va derula pe toată perioada evoluției epidemiei.
Toți copiii care la data vaccinării ROR nu au vâsta de 12 luni, vor fi repeta vaccinarea ROR la împlinirea vârstei de 12 luni și după minim 28 zile de la doza anterioară ROR.
Reamintim faptul că rujeola este boală transmisibilă pe cale respiratorie , extrem de contagioasă. Imunitatea împotriva infecției rujeolice se dobândește fie prin trecerea prin infecție, fie prin vaccinare .
Boala se manifestă prin febră înaltă, conjunctivită (aspect de “copil plâns”), rinoree ,tuse, erupție (pete catifelate roze pe față, ulterior trunchi și membre).
Rujeola poate evolua sever cu pneumonie, encefalită sau se poate suprainfecta bacterian.
In situații foarte rare virusul nu este eliminat din organism și peste ani produce panencefalita sclerozantă subacută , boală care deși este extrem de rară este extrem de periculoasă ducând invariabil la deces.
Solicităm părinților tuturor copiilor să se prezinte la medicul de familie cât mai urgent posibil după ce sunt anunțati, pentru vaccinarea ROR a copiilor din categoriile menționate.
Menționăm că toate vaccinurile administrate prin Programul Național de Vaccinări sunt vaccinuri sigure și eficiente .
Erupția rujeoloasă ( micropapule congestive care dispar la presiune și care se transformă în papule catifelate la palpare) este precedată de simptomatologie ce poate fi confundată cu simptomatologia infecțiilor acute de căi respiratorii (frecvente în acest sezon) și anume febră, indispoziție, lipsa apetitului, catar oculo-nazo-faringian (secreție lacrimală abundentă, rinoree, tuse, angină ) .Cazul de rujeolă este contagios cu 3-5 zile anterior apariției erupției și continuă 5-6 zile după instalarea erupției.Din aceste motive solicităm părinților care știu că a existat contact al copilului cu caz de rujeolă (cu 7-18 zile anterior), să declare acest lucru medicului care examinează copilul cu simptomatologie respiratorie.
De asemeni având în vedere reluarea din data de 09.01.2017 a activității școlare , solicităm părinților să nu ducă în colectivitate copiii care prezintă febră, tuse, rinoree, duree în gât +/- erupție cutanată.
Direcția de Sănătate Publică Călărași