Actualitate

De la 1 februarie, cresc amenzile de circulatie/Maximul ajunge la 14.500 de lei

Amenzile de circulație vor fi majorate de la 1 februarie 2017, odată cu creșterea salariului minim pe economie.

Salariul minim urmează să crească de la începutul lunii următoare cu 200 de lei, adică la 1450 de lei, față de 1250 de lei cât este în prezent. Amenzile de circulație se calculează prin raportare la acest venit având în vedere că un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, aşa cum prevede Codul rutier (mai exact, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002).

Prin urmare, odată cu creșterea salariului minim de la 1 februarie, șoferii vor fi nevoiţi să scoată mai mulţi bani din buzunar atunci când vor încălca regulile de circulație.

De la începutul lunii februarie, un punct-amendă va reprezenta 145 de lei, dacă va intra în vigoare proiectul de act normativ care prevede majorarea salariului minim brut. Pentru moment, acesta valorează 125 de lei.

Prin urmare, cea mai mică amendă de circulație va fi de 290 de lei (față de 250 de lei, cât este acum). Pe de altă parte, cea mai mare amendă primită de șoferi va fi de 14.500 de lei, față de 12.500 de lei, cât este acum.

Contravenţiilor prevăzute în prezenta ordonanţă de urgenţă li se stabilesc clase de sancţiuni cărora le corespunde un număr de puncte-amendă, în funcţie de gravitatea faptelor şi de pericolul social pe care acestea îl prezintă“, prevede Codul rutier. Conform acestuia, clasele de sancţiuni sunt următoarele:

  • clasa I: 2 sau 3 puncte-amendă;
  • clasa a II-a: 4 sau 5 puncte-amendă;
  • clasa a III-a: de la 6 la 8 puncte-amendă;
  • clasa a IV-a: de la 9 la 20 de puncte-amendă;
  • clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amendă.

Dacă vom calcula cât reprezintă amenzile socotind un punct-amendă de 145 de lei, înseamnă că şoferii vor putea primi, de la 1 februarie, următoarele sancţiuni:

  • clasa I: 290 sau 435 de lei;
  • clasa a II-a: 580 sau 725 de lei;
  • clasa a III-a: de la 870 la 1.160 de lei;
  • clasa a IV-a: de la 1.305 la 2.900 de lei;
  • clasa a V-a: de la 3.045 la 14.500 de lei.

Notă: Persoanele fizice pot primi doar amenzile din clasele I-IV. Clasa a V-a de sancţiuni este valabilă doar pentru persoanele juridice.

Cele mai comune contravenții rutiere: Ce amenzi se dau pentru vorbitul la telefon sau lipsa centurii

Cu amenda de 290 sau de 435 de lei (clasa I de sancțiuni) vor fi sancționați șoferii care vorbesc la telefon în timp ce conduc, fără a avea un dispozitiv de tip „mâini libere”, dar și cei care nu semnalizează când schimbă direcția de mers, precum și pasagerii care nu poartă centura de siguranță. De asemenea, și pietonii care încalcă regulile de circulație pot fi amendați cu sumele menționate.

Referitor la amenzile de de 580 sau 725 de lei (clasa a II-a), acestea se vor aplica șoferilor care nu acordă prioritate la trecerile de pietoni, trec pe culoarea roşie a semaforului sau depăşesc coloanele de maşini oprite la semafor/trecerea la nivel cu calea ferată, pentru depăşirea vitezei legale cu 21-30 km/h, pentru transportarea minorilor fără a avea în maşină sisteme de siguranţă adecvate (centuri de siguranţă sau scaune pentru copii)  dar și pentru situaţii precum nerespectarea semnificaţiei indicatoarelor şi marcajelor de obligare şi lipsa trusei medicale, a triunghiurilor reflectorizante şi a stingătorului pentru incendii.

O sancțiune ceva mai mare, adică 870 sau 1.160 de lei (clasa a III-a) se va aplica pentru depăşirea vitezei legale cu 31-40 km/h, pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă astfel se produce un accident cu pagube materiale. Alte exemple de fapte care pot fi amendate cu aceste sume sunt:  conducerea cu permisul auto expirat sau circulaţia cu un automobil cu defecţiuni la sistemul de iluminare sau la cel de avertizare sonoră.

Cele mai mari amenzi pentru persoanele fizice sunt cele din clasa a IV-a de sancţiuni, de 1.305 sau 2.900 de lei și vor putea aplica șoferilor care depășesc viteza legală cu 41-50 km/h, pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice (atunci când fapta nu constituie infracţiune), dar și celor care circulă cu maşini cu inspecţia tehnică periodică expirată, care nu efectuează verificarea medicală periodică sau care conduc automobile fără anvelope de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă ori polei.

Important! Este posibilă plata a jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege, dacă este făcută în primele două zile lucrătoare de la data primirii procesului-verbal de contravenţie și chiar pe loc direct la agentul constatator.

Mașinile parcate neregulamentar vor putea fi ridicate

Mașinile parcate ilegal vor fi ridicate, se arată în Hotărârea Guvernului nr. 965/2016 pentru modificarea și completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, ce va intra în vigoare pe data de 21 ianuarie.

Mai exact, un polițist rutier (dar și un polițist local) va putea, în baza unei dispoziții scrise, să aplice această sancțiune celor care își vor parca mașinile acolo unde staționarea este interzisă pe partea carosabilă a drumului (adică pe partea pe care pot să circule efectiv vehiculele):

  • în toate cazurile în care este interzisă oprirea voluntară;
  • în zona de acțiune a indicatorului cu semnificația „Staționarea interzisă” și a marcajului cu semnificația de interzicere a staționării;
  • pe drumurile publice cu o lățime mai mică de șase metri;
  • în dreptul căilor de acces ce deservesc proprietățile alăturate drumurilor publice;
  • în pante și în rampe;
  • în locul unde este instalat indicatorul cu semnificația „Staționare alternantă” (în altă zi sau perioadă decât cea permisă) ori indicatorul cu semnificația „Zonă de staționare cu durată limitată” (peste durata stabilită).

Totuși, dacă se vor ridica mașinile, acestea trebuie depozitate doar în spații special amenajate de administratorul drumului public sau de autoritățile locale, fiind asigurată și paza vehiculelor. În plus, aceste entități sunt răspunzătoare pentru eventualele avarii cauzate vehiculului ca urmare a efectuării operațiunilor de ridicare, transport și depozitare.

Având în vedere acest lucru, ridicarea mașinilor parcate neregulamentar poate avea loc numai când entitățile menționate vor dispune de spații speciale pentru depozitarea automobilelor ridicate. Asta înseamnă că măsura ar putea fi aplicată efectiv mai târziu de data de 21 ianuarie.

Related Articles

Back to top button