CPECA Călărași continuă implementarea proiectului „Necenzurat”/Vezi în ce școli au loc activitățile
Agenţia Naţională Antidrog (ANA), în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN), continuă, şi în acest an şcolar, implementarea cu succes a proiectului „Necenzurat”, proiect de prevenire a consumului de droguri în şcoli, destinat adolescenţilor cu vârste cuprinse între 12 si 14 ani, cunoscut ca proiectul EU-DAP ,,UNPLUGGED”.
Proiectul are la bază modelul comprehensiv al influenţei sociale, fiind deja testat cu succes în 7 ţări europene. Cele mai recente cercetări si publicaţii recunosc faptul că, pentru cei mai mulţi adolescenţi, consumul de droguri este parte a unui stil de viaţă. Aceasta înseamnă că există o importantă influenţă socială asupra consumului de tutun, alcool sau alte droguri. Noile forme de prevenire utilizează programe de instruire bazate pe abilităţi sociale inteligibile, unde comportamentele sociale sunt introduse si exersate, ajutând astfel la creşterea rezistenţei la presiunea grupului de egali, la îndemnul de a consuma droguri. Scopul acestei abordări este de a dezvolta, în rândul elevilor de 12-14 ani, aptitudini specifice şi resurse de care au nevoie pentru a rezista influenţelor sociale, de a înţelege corect cunoştinţele despre droguri si efectele lor asupra sănătăţii individuale şi colective.
La nivel local, începând cu luna ianuarie 2017, proiectul este implementat în două clase de a VII-a de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Călăraşi, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Călăraşi – Şcoala Gimnazială „Tudor Vladimirescu”, Şcoala Gimnazială „Mircea Vodă” Călăraşi şi Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Călăraşi – prin psihologii din unităţile de învăţământ implicate în proiect.
Proiectul cuprinde 12 teme transpuse în 12 activităţi cu o frecvenţă săptămânală:
1.Introducere Necenzurat, 2. A fi sau a nu fi intr-un grup, 3. Opţiuni – Alcool, risc şi protecţie, 4.Ceea ce crezi, se bazează pe fapte reale?, 5. Despre fumat – Informează-te, 6. Exprimă-te, 7. Ia atitudine, 8. Vedeta petrecerii, 9. Drogurile – informează-te, 10. Abilităţi de a face faţă problemelor, 11. Rezolvarea problemelor şi luarea deciziilor, 12. Stabilirea obiectivelor, finalizarea cursului.
Pe lângă activităţile destinate elevilor, proiectul are şi un modul adresat părinţilor, deosebit de util în realizarea unui parteneriat activ şi eficient între şcoală şi familie în educaţia antidrog a elevilor. Acesta urmăreşte formarea de abilităţi generale privind consolidarea relaţiilor familiale, controlul şi soluţionarea conflictelor, precum şi exersarea comunicării în familie şi formarea de atitudini potrivite cu privire la consumul de droguri, în special alcool şi tutun.
Până în prezent, la nivel naţional, peste 12.000 de elevi de 12-14 ani au fost beneficiarii celor 12 lecţii ale proiectului, urmând ca, în anul şcolar 2016 – 2017, acestora să li se alăture alţi 7.000.
Pentru aceasta, în cadrul Programului naţional de prevenire şi asistenţă medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri 2015-2018, aprobat prin H.G. nr. 684/2015, Subprogramul I – Prevenirea consumului de droguri, inclusiv tutun, alcool şi substanţe noi cu efecte psihoactive în populaţia şcolară, au fost tipărite caiete pentru elevi, ghiduri metodice pentru cadrele didactice şi specialiştii ANA care vor desfăşura lecţiile „Necenzurat”, precum şi seturi de 47 cartonaşe cu întrebări şi răspunsuri despre droguri şi efectele consumului, ca materiale de sprijin pentru desfăşurarea activităţilor.
De asemenea, în perioada 11-14 octombrie 2016, ANA a desfăşurat formarea specifică a specialiştilor din cadrul Centrelor sale de Prevenire, Evaluate şi Consiliere Antidrog din toate judeţele, care vor coordona implementarea proiectului la nivel local.
CPECA Călăraşi