Aleșii locali nu vor mai răspunde pentru toate actele adoptate
Modul în care aleșii locali răspund pentru actele adoptate va fi serios modificat începând de vineri, potrivit Legii nr. 140/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 215/2001 și pentru modificarea art. 55 din Legea nr. 393/2004 privind statutul aleșilor locali. Actul a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 461 din 20 iunie 2017, însă va intra în vigoare abia vineri.
Dacă acum Legea nr. 215/2001 nu stabilește în detaliu modul în care aleșii locali răspund pentru prejudiciile cauzate prin actele pe care le dau, acest lucru se va schimba semnificativ, pentru că răspunderea acestora nu se va mai activa în toate situațiile, iar o parte din responsabilitate va ajunge în spatele celor din aparatul de specialitate.
În primul rând, în legea recent publicată scrie că semnarea actului de către primar/ președintele consiliului va fi interpretată ca o învestire a actului cu autoritate (pentru ca actul să-și producă efectele), însă dacă și în ce măsură acel act a fost oportun sau necesar nu va mai putea fi apreciat și controlat de alte autorități. Ce înseamnă acest lucru? Că dacă există o problemă cu aceste aspecte, răspunzători vor fi cei care au semnat pentru avizare și pentru notele de fundamentare. Articolul în întregime aici: http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_45486/Ale%C8%99ii-locali-nu-vor-mai-r%C4%83spunde-pentru-toate-actele-adoptate.html