Alin Drăgulin, director executiv al A.D.I. EcoAqua:”Vom depune o cerere de finanțare de aproximativ 160 de milioane de euro”
Directorul executiv al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) EcoAqua, Alin Drăgulin, într-un interviu pentru Călărași24, a vorbit despre actualul proiect de asistență tehnică ce este demarat în vederea accesării de fonduri nerambursabile europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) cu care se vor continua extinderea și reabilitarea rețelelor de apă și canalizare în cele 38 de UAT-uri membre ale ADI EcoAqua.
Cum a reușit municipiul Călărași să fie cea mai eficientă localitate în raport cu restul localităților care fac parte din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară EcoAqua?
Această chestiune merge oarecum pe o logică economică, având în vedere că toate localitățile operate se află în aceeași zonă…nu există atuuri de ordin geografic sau orice fel de altă situație. Municipiul Călărași are cea mai mare populație din zonă și bineînțeles cea mai eficientă. Iar acest lucru este ca în orice afacere… cu cât vinzi mai mult e mai bine, iar aici fiind vorba de un volum de vânzare al apei cât mai mare e normal să fii mai eficient.
Există în atenția altor UAT-uri să intre în această ADI EcoAqua?
În mod normal există posibilitatea să mai vină și alte localități, dar există și posibilitatea să plece din cele prezente. Eu cred că numărul este stabil, momentan nu vor fi alte unități care doresc să facă parte din Asociație.
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară EcoAqua acționează pe raza județelor Călărași și Ialomița. Există posibilitatea să intrați în parteneriat și cu alte administrații din județele Constanța sau Giurgiu?
Este greu să punctez cumva acest lucru. Acum…..unii să plâng că de ce ar fi trebuit noi să ne ducem și pe județul Ialomița. Dar, operatorul, ca să poată supraviețui pe termen lung trebuie să aibă o arie de acoperire cat mai mare. Ideal ar fi să ai orașe și municipii cu populație mare cum este cazul municipiului Călărași. Iar vizavi de municipiul Călărași pot să spun că de aici provine și eficiență pentru că aici se vinde cel mai mare volum de apă. Importantă de asemenea este și zona industrială atât din municipiul Călărași, dar și din alte zone, în aceste zone industriale cerința este mare.
În plan regional, și aici fac referire la proiectele de dezvoltare pe care le aveți în plan….este în beneficiul Asociației să mergeți și spre alte localități, iar aici iar fac referire la județele Giurgiu și Constanța, județe limitrofe Călărașiului ….dacă v-ar ajuta în vreun fel să accesați proiecte cu fonduri europene cu o valoare mult mai mare.Nu
Aici există un calendar destul de clar, sigur și concret, pe POIM (n.r. Program Operațional Infrastructură Mare 2014-2020), un program unde vizăm un capitol special destinat mediului, capitol prin care noi sperăm să câștigăm un nou proiect de amploare, iar acest lucru va fi posibil imediat ce avem proiectul de asistență tehnică gata în vederea întocmirii cererii de finanțare.
Proiectul tehnic, mai precis aplicația de finanțare, sub denumirea ” Sprijin pentru pregătirea aplicației de finanțare și a documentațiilor de atribuire pentru proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată pentru aria de acoperire a Operatorului Regional în județele Călărași și Ialomița, în perioada 2014-2020”, are o valoare de aproximativ 14 milioane de lei (1% co-finanțarea ADI EcoAqua), bani proveniți tot din fonduri europene, firma câștigătoare, în urma licitației fiind Romair Consulting. Văzut ca și o analiză de oportunitate, proiectul tehnic este un proiect foarte complex, ne va ajuta să știm foarte clar ce lucrări vom face, unde vom pune viitoarele stații de tratare, care vor fi costurile și care vor fi contractele de lucrări. Proiectul tehnic ar trebui să fie gata undeva prin luna aprilie 2018, iar apoi vom trece la pasul următor, depunerea aplicației de finanțare, proiectul nostru având o valoare de aproximativ 160 milioane de euro. Vom știi suma cu exactitate doar în urma acestui studiu. Ce urmărim prin acest nou proiect? Extinderea și reabilitarea rețelei de apă și canalizare în localitățile aflate în aria de operare a ADI EcoAqua, județele Călărași și Ialomița.
Unitățile teritorial-administrative ale județului Călărași care nu fac parte din ADI EcoAqua cum au motivat refuzul lor de a face parte din Asociație?
Au vrut să își gestioneze singuri serviciul de apă. De obicei, unitățile sunt speriate de prețul apei care este practicat în momentul de față de noi. Într-adevăr, ei au prețuri mai mici, dar apa lor nu este foarte bună. Acum…ce să zic? Există tot felul de scenarii pe care nu vreau eu să le alimentez. Există în anumite UAT-uri angajați implicați în serviciu de gestionare al apei, angajați ai Primăriei și automat nu se regăsesc aceste costuri în factura care ajunge la consumator. În multe situații primăriile respective, pe lângă faptul că nu au și nu vând o apă potabilă, pe banii aceia puțin pe care îi încasează, nici prețul nu este corect pentru că se întâmplă ca lucrătorii să fie de fapt angajați ai primăriei, iar costul cu forța de muncă nu se regăsește în factură, așa cum prevede legea. Treaba aceasta nu o să mai dureze foarte mult…..poate că greșesc, dar sper să nu fie așa pentru că la un moment dat, la nivelul fiecărei comune, când va exista un sistem bine pus la punct, asta înseamnă un sistem de gestionare apă canal cu societăți comerciale, cu costuri, reale, cu siguranță va exista un preț la apă mai mare decât cel pe care o să îl avem pe EcoAqua. Pe termen lung, aceste UAT-uri le văd venind spre Asociație pentru că, la un moment dat, așa cum am mai spus, vor trebui să aibă un serviciu și un preț corect. Iar când vor avea un serviciu și un preț corect vor avea un preț mai mare decât cel practicat de EcoAqua și atunci vor veni spre Asociație. Dacă unele UAT-uri încă nu fac parte din ADI EcoAqua, mai au puțin timp la dispoziție să vină alături de noi.
”La Călărași avem cea mai bună apă potabilă din România”
” La momentul actual pot să spun că pentru Asociația de Dezvoltare Intercomunitară EcoAqua ar fi ideal să existe un circuit integrat de gestionare bine pus la punct pentru tot ceea ce înseamnă apă și canalizare, astfel încât să avem mai puține stații de tratare și epurare la nivel de județ care pot fi mult mai eficiente, dar acest lucru presupune ca toate localitățile să intre în asociație, lucru care nu s-a întâmplat. Sunt convins că la un moment dat se va întâmpla și acest lucru, poate mă înșel, dar sunt sigur că atunci vom avea o gestionare corectă și corespunzătoare a tot ceea ce înseamnă rețele de de apă potabilă și canalizare. În momentul de față avem una din cele mai bune ape potabile din România, aici, la noi, la Călărași”,a concluzionat directorul executiv al Asociației de Dezvoltare ECOAQUA, Alin Bogdan Drăgulin.