Poliţia de Frontieră Română sărbătoreşte 153 de ani de existenţă instituţională
Astăzi, 24 iulie, Poliţia de Frontieră Română aniversează 153 ani de existenţă instituţională, moment marcat la sediul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră prin acordarea titlului de POLIŢISTUL DE FRONTIERĂ AL ANULUI 2017 şi premierea lucrătorilor din structurile operative cu merite deosebite în activitatea profesională.
Cu aceasta ocazie, inspectorul general al Poliţiei de Frontieră Române, chestor general de poliţie Ioan Buda, a depus o coroană de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, întemeietorul Poliţiei de Frontieră, şi a felicitat poliţiştii de frontieră pentru această zi specială, apreciind sprijinul acordat şi eforturile depuse de aceştia din punct de vedere profesional.
În cadrul evenimentului, inspectorul general a declarat: “Mulţumesc tuturor poliţiştilor de frontieră prezenţi în rândurile noastre, precum şi celor care şi-au încheiat misiunea trecând în rezervă, pentru modul cum v-aţi îndeplinit sarcinile profesionale, ridicând instituţia Poliţiei de Frontieră pe locul pe care aceasta îl merită, în elita europeană a structurilor de ordine şi siguranţă publică.”
Ziua Poliţiei de Frontieră Române reprezintă, în fiecare an, un prilej pentru a fi recompensate acţiunile desfăşurate de proprii lucrători, în îndeplinirea atribuţiilor specifice la granița României.
Astfel, 30 de poliţişti de frontieră, 10 ofiţeri şi 20 de agenţi, care își desfășoară activitatea în structurile operative teritoriale ale Poliției de Frontieră, specialiști în supravegherea frontierei terestre, maritime şi aeroportuare, au fost evidențiaţi şi premiaţi prin acordarea gradului următor înainte de termen, pentru meritele deosebite avute în misiunile operative desfășurate, atât pe teritoriul țării, cât şi în urma participării la operaţiunile comune organizate de Agenția Frontex.
Aceştia s-au remarcat în acțiunile de supraveghere şi control desfășurate la frontiera de stat, dar în mod special în misiunile pentru combaterea infracţionalităţii transfrontaliere și a migrației ilegale, având o contribuție importantă la rezultatele operative obţinute de structurile din care fac parte.
Totodată, inspectorul general al Poliţiei de Frontieră Române a acordat distincţia “Poliţistul de frontieră al anului 2017” pentru doi poliţişti de frontieră, după cum urmează:
- Comisarului şef de poliţie Bordeianu Ioan-Dorin din cadrul Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Iaşi, Serviciul de Combatere a Migrației Ilegale și a Infracționalității Transfrontaliere, pentru devotament şi merite deosebite în îndeplinirea misiunilor de serviciu. Ofițerul a coordonat exemplar activităţile de poliţie judiciară în instrumentarea mai multor dosare penale care au vizat destructurarea unor grupuri de crimă organizată transfrontalieră specializate în contrabandă cu ţigări (Gruparea Trandafir, Frăţia etc.).
- Agentului şef adjunct de poliţie Toma Adrian din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timișoara, Sectorul Poliţiei de Frontieră Moravița, pentru profesionalism şi merite deosebite în îndeplinirea misiunilor de serviciu. Agentul a participat la majoritatea evenimentelor de migraţie ilegală înregistrate în zona de responsabilitate, identificând şi reţinând importante grupuri de migranţi în timp ce încercau să treacă ilegal frontiera. În această perioadă a manifestat spirit de echipa în misiunile la care a participat, disponibilitate în cercetarea evenimentelor operative și a avut o contribuție importantă în activitățile desfășurate pentru identificarea principalelor rute utilizate de migranți.
Această zi specială pentru Poliţia de Frontieră a fost marcată prin acţiuni similare la nivelul tuturor Inspectoratelor Teritoriale ale Poliţiei de Frontieră de la graniţa cu fiecare stat vecin, la Garda de Coastă, precum şi în cadrul şcolilor de pregătire aflate în subordinea instituţiei noastre.
INFORMAŢII DE BACKGROUND
La 24 Iulie 1864, domnitorul Alexandru Ioan Cuza semna Decretul prin care se realiza unirea corpurilor grănicereşti “de dincoace şi dincolo de Milcov”, moment ce a devenit reper istoric pentru instituţia noastră, însemnând recunoaşterea identităţii instituţionale şi, totodată, piatra de temelie a Poliţiei de Frontieră de astăzi.
Prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului României nr. 104 / 2001 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei de Frontieră Române, această dată istorică a fost desemnată sărbătoare oficială a Poliţiei de Frontieră Române, fiind momentul de recunoaştere a identităţii instituţionale şi, de asemenea, temelia organizaţiei moderne de astăzi, care funcţionează la standarde europene.
În cei 153 ani de existenţă – şi nu numai, deoarece apărarea hotarelor ţării a existat din cele mai vechi timpuri – Poliţia de Frontieră Română a parcurs mai multe etape de transformare şi perfecţionare, în funcţie de caracterul perioadei istorice trăite, însă indiferent de forma de organizare sau denumire, misiunea a rămas întotdeauna aceeaşi, cea de străjer al legalităţii, ordinii şi liniştii la frontieră.
În prezent, ca instituţie specializată a Ministerului Afacerilor Interne, Poliţia de Frontieră Română are obligaţia să prevină şi să combată stările de pericol la adresa României, determinate de migraţia ilegală şi criminalitatea transfrontalieră şi, de asemenea, să apere viaţa, integritatea corporală şi libertatea persoanelor, proprietatea publică şi privată, celelalte drepturi şi interese legitime ale cetăţenilor şi comunităţii, activitatea sa constituind serviciul public desfăşurat în interesul persoanei, al comunităţii şi în sprijinul instituţiilor statului, exclusiv pe baza şi prin aplicarea legii.
Prin rezultatele obţinute, instituţia Poliţiei de Frontieră Române continuă să se afirme ca partener de încredere al statelor europene în lupta împotriva infracţionalităţii transfrontaliere, bucurându-se de respectul şi aprecierea structurilor similare din alte ţări, iar profesionalismul poliţiştilor de frontieră şi deschiderea spre colaborare, manifestate permanent în raporturile cu celelalte structuri, au avut un aport esenţial la obţinerea acestor performanţe şi crearea unei imagini pozitive a instituţiei în exterior.