Guvernul a decis: Amenzi de până la 10.000 de lei pentru părinții care refuză vaccinarea
Părinții care vor refuza vaccinarea copiilor vor fi amendați, potrivit unui proiect de act normativ care a trecut în 9 august curent de Executiv. Față de forma inițială pusă în dezbatere, documentul prevede sancțiuni țintite pentru cei care refuză vaccinarea copiilor lor, sancțiuni care vor fi aplicate de fiecare dată când comisiile teritoriale de vaccinare le pun în vedere părinților obligațiile pe care le au la acest capitol. Totuși, înscrierea la școală a celor nevaccinați va fi posibilă.
Proiectul de lege privind organizarea și finanțarea activității de vaccinare a populației în România a fost publicat în dezbatere publică în aprilie 2017, iar miercuri a fost adoptat de Executiv. Proiectul adoptat ieri diferă de cel pus în dezbatere în aprilie, iar prevederile sale arată clar ce sancțiuni îi așteaptă pe părinții care vor refuza, de la 1 ianuarie 2018, vaccinarea obligatorie a copiilor lor. Totuși, ca să se aplice, actul trebuie să fie votat și de Parlament, trebuie să fie promulgat de președintele statului și publicat în Monitorul Oficial.
“Vaccinarea copiilor, cu vaccinurile prevăzute în Calendarul Național de Vaccinare, aprobat prin Ordin al Ministrului Sănătății, precum și cu cele administrate în situații epidemiologice speciale întregii populații ori unor grupuri de populație este obligatorie“, scrie în forma proiectului votată ieri de Executiv.
În act scrie că responsabilitatea vaccinării revine părinților sau celorlalți reprezentanți legali. Cei care vor refuza vaccinarea vor trebui să consemneze refuzul în scris, pentru că altfel se va prezuma că există consimțământ pentru vaccinare. Totuși, cei care au o contraindicație constatată medical la un anumit tip de vaccin, nu vor fi obligați să-l facă, dar vor fi obligați să prezinte documentul de la medicul care a constat contraindicația.
Atunci când îi vor înscrie la școală, părinții vor trebui să aducă un document din care să reiasă dacă au fost vaccinați sau nu. Lipsa vaccinării nu va atrage respingerea copilului la înscrierea la școală, proiectul de act fiind destul de clar la acest capitol.
Pentru copiii nevaccinați la momentul înscrierii la școală, părinții vor trebui să aducă, de la comisia teritorială de vaccinare, până la momentul când încep efectiv cursurile, fie un calendar de recuperare pentru vaccinurile obligatorii (pe care îl va elabora comisia și pe care părinții vor trebui să îl accepte, sub presiunea amenzii), fie un document medical din care să reiasă că acel copil nu poate fi vaccinat cu vaccinul X sau Y pentru că ar fi contraindicat. Practic, copiii vor trebui să recupereze vaccinurile nefăcute în cel mult un an de zile.
Copiii nevaccinați vor fi luați în evidențele comisiilor teritoriale de vaccinare. Drept urmare, părinții lor vor fi chemați o dată la trei luni pentru a fi convinși să accepte planul de recuperare a vaccinării, la care ne refeream mai sus. Practic, pentru copiii care sunt deja la școală, părinții vor trebui să accepte într-un final planul de recuperare. Altfel, ei vor risca să fie amendați, potrivit proiectului, cu sume între 5.000 și 10.000 de lei.
Sursa: avocatnet.ro