Două cazuri de antrax, confirmate în județul Călărași/Ce trebuie să știi despre boală
COMUNICAT DE PRESĂ/Având în vedere înregistrarea a două cazuri confirmate de antrax la om în localități rurale din județul Călărași, informăm populația asupra riscurilor asociate acestei boli.
Antraxul este o boală infecţioasă acută cauzată de bacteria Bacillus anthracis și apare cel mai adesea la animalele cu sânge cald, dar poate infecta şi oamenii.
Transmiterea la oameni se face cel mai frecvent prin intermediul contactului cu animalele infectate dar poate apărea , mult mai rar, ca urmare a inhalării de aer contaminat cu sporii bacilului sau prin consum de produse contaminate.
Boala afectează în special persoanele care îngrijesc sau manevrează pielea animalelor (fermieri, măcelari şi veterinari), care vin în contact cu produsele biologice ale animalelor infectate sau care torc lâna.
Există trei tipuri de antrax: cutanat, respirator şi intestinal.
- Forma cutanată este o formă mai ușoară, locul de pătrundere al bacilului în organism fiind pielea care a ajuns în contact cu agentul patogen, această formă netratată (cu penicilină) cauzează o mortalitate între 5 și 20 % prin septicemie.
În forma cutanată , la locul de pătrundere bolnavul prezintă prurit, urmat de apariția de leziuni care la început au aspect de papulă (mică umflătură roșie), apoi veziculă(bășicută cu lichid) și în 2-6 zile în escară (ulcerație cu piele necrozată, negricioasă) însoțită de edem masiv (segmentul unde localizată leziunea se umflă).
- Forma respiratorie (boala scărmănătorilor de lână) calea de pătrundere a sporilor bacilului în organism fiind plămânul, boala se manifestă prin tuse, febră mare, frisoane, insuficiență respiratorie, lichidul de secreție răspândit prin tuse fiind foarte infecțios. Este o formă gravă a bolii cu o mortalitate ridicată prin septicemie.
- Forma digestivă agentul patogen pătrunde pe cale orală prin consum de carne infectată, cu apariția diareii hemoragice, germenii intrați în sânge pot produce septicemie, cu insuficiențe grave cardiace, renale, (edeme, hemoragii și necroze în organe) cu o mortalitate de 50 %.
Antraxul la om este o boală infecțioasă severă, motiv pentru care transmitem populației să respecte cu strictețe următoarele recomandări :
- la apariția unui animal presupus bolnav este INTERZIS :
- sacrificarea animalului, punerea în consum a produselor provenite de la animalul presupus bolnav
- hrănirea altor animale cu carne/produse provenite de la animalul presupus bolnav
- mutarea cadavrului
- consumarea cărnii/produselor lactate
- recoltarea lână și piei și prelucrarea acestora
- vinderea animalului
- după contactul cu un animal bolnav SE IMPUN :
- spălarea insistentă cu apă și săpun a mâinilor și anunțarea imediată a medicului veterinar.
- prezentarea urgentă la medic.
Direcția de Sănătate Publică Călărași