Conferința finală de presă a proiectului „Elaborarea și adoptarea unui parteneriat instituționalizat comun privind managementul riscului asupra proliferării excesive a insectelor care afectează sănătatea publică și siguranța în regiunea transfrontaliera România-Bulgaria”
În ziua de 30 ianuarie 2018, la Călăraşi a avut loc conferința finală de presă a proiectului „Elaborarea și adoptarea unui parteneriat instituționalizat comun privind managementul riscului asupra proliferării excesive a insectelor care afectează sănătatea publică și siguranța în regiunea transfrontaliera România-Bulgaria”, cod 15.3.1.016. Proiectul a fost implementat de Asociația Municipiilor Dunărene „Dunărea“ din Ruse Bulgaria în parteneriat cu Fundația „Natura Vie“ – Călăraşi România, finanțat de Programul de Cooperare Transfrontalieră INTERREG V-A România-Bulgaria 2014-2020.
Scopul proiectului este îmbunătăţirea considerabilă a gestionării riscurilor comune în regiunea transfrontalieră prin dezvoltarea unor parteneriate comune instituţionalizate.
Proiectul va avea ca rezultat formarea unui parteneriat durabil comun bulgar-român instituționalizat, pe baza expertizei și a progreselor tehnologice, cu angajamente clare instituțiilor competente și a mecanismului de actualizare și de îmbunătățire a politicilor de gestionare a riscurilor.
Caracteristicile geografice și climatice ale regiunii transfrontaliere creeaza un mediu excelent pentru dezvoltarea şi raspandirea de tantari, capuse si alte insecte. Regiunea are locuri abundente de apă stătătoare care, în combinație cu umiditatea și temperaturile ridicate, favorizeaza inmultirea țânțarilor, căpușelor și a altor populații de insecte în fiecare an.
Proiectul propus are ca scop dezvoltarea unei coordonări îmbunătățite, eficiente a unor activităţi susținute pentru restricționarea populațiilor de insecte din regiunea de graniţă, prin adoptarea unei strategii și formarea unui parteneriat instituționalizat comun.
Acest lucru va îmbunătăți gestionarea în comun a riscului în regiunea transfrontalieră. Proiectul va contribui la dezvoltarea economică generală a regiunii. Sănătatea și siguranța cetățenilor sunt condiții esențiale pentru dezvoltarea şi creșterea economică in zona de graniţă România-Bulgaria.
In baza studiului realizat in cadrul proiectului a fost elaborată o strategie privind controlul asupra populaţiei de insecte din zona de graniţă România-Bulgaria care prevede ca cele două ţari sa realizeze un parteneriat instituţionalizat care va conduce la prevenţia riscurilor pentru oameni, animale, agricultură şi dezvoltarea turismului din zona transfrontalieră.
Fundatia “Natura Vie” Călăraşi
Tel: 0242 331505/Fax: 0242 333997
E-mail: naturavie@ymail.com, fundatianaturavie@gmail.com