ActualitateAdministratie

24 Martie – Ziua evidenței persoanei

Este o zi cu semnificație aparte din punct de vedere istoric, se împlinesc 100 de ani de la înființarea oficială a structurilor specializate de evidență a persoanelor, legiferată prin Înaltul Decret regal nr. 947 din 24 martie 1921.

A număra oamenii, populaţia, a început foarte demult. În China asemenea numărare s-a efectuat cu peste 4000 de ani în urmă. În Roma Antică evidenţa populaţiei a început să se efectueze din secolul VI înainte de Hristos. Evidenţa populaţiei avea loc şi în Egiptul Antic sau Grecia Antică, dar în acele vremuri evidența era primitivă şi cuprindea numai o parte din populaţie, mai precis anumite clase sociale erau ţinute sub evidenta. Pe măsura consolidării statelor naţionale şi odată cu începutul dezvoltării relaţiilor de piaţă, apare necesitatea de a obţine o cât mai amplă şi diversa informaţie despre populaţie – plecând de la informaţii strict de stare civilă (naşteri, căsătorii, decese) până la informaţii cu caracter statistic (furnizate prin intermediul recensămintelor).

Din 2017, lucrătorii care își desfășoară activitatea la birourile de stare civilă și la secțiile de evidenţa persoanelor serbează  pe 24 martie ziua aniversară a Evidenţei Persoanelor. Data a fost stabilită în urma documentării efectuate în cadrul Arhivelor Naţionale, unde a fost identificată Legea 812 din 1915 pentru controlul străinilor, controlul unora din stabilimentele publice şi pentru înfiinţarea unui birou al populaţiunii.

Evidenţa persoanelor a luat fiinţă în anul 1949, prin înscrierea în evidenţă a tuturor locuitorilor ţării şi eliberarea actelor de identitate tuturor românilor care au împlinit vârsta de 14 ani. Înscrierea în evidenţa persoanelor s-a realizat prin întocmirea unor fișe personale care au constituit evidența locală şi centrala, datele înscrise în aceste fișe fiind actualizate, în sistem manual, ca urmare a modificărilor intervenite în statutul civil al cetăţenilor, în cazul schimbării domiciliului, ori al eliberării unui nou act de identitate.

Generații întregi de funcționari au contribuit la dezvoltarea și perfecționarea unui domeniu fundamental al administrației publice din România, și anume ținerea evidenței cetățenilor români. Rezultatul acestui efort este vizibil și astăzi, urmare serviciului îndeplinit cu devotament de toți cei implicați.

Ţinerea în actualitate a evidenței persoanelor şi eliberarea actelor de identitate şi a altor  documente în sistem de ghişeu unic sunt realizate de către serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor, care funcţionează la Călărași, în subordinea Consiliul Local al municipiului Călărași. Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date are obligaţia de a sprijini, îndruma, coordona şi controla din punct de vedere metodologic activitatea tuturor serviciilor publice comunitare teritoriale de evidență a persoanelor, de a lua măsuri pentru îmbunătăţirea activităţilor ce intra în sfera sa de competentă şi de a da dispoziţii pe linia muncii specifice.

Activitatea de îndrumare se efectuează și prin Direcţia Comunitară de Evidenţă a Persoanelor a judeţului Călăraşi, ce a fost înfiinţată în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Guvern nr. 84/2001 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor, aprobată prin Legea nr.372/2002, modificată şi completată ulterior, prin Hotărârea Consiliului Judeţean Călăraşi nr.134/27.12.2004, fiind serviciu public de interes judeţean cu personalitate juridică, cu sediul în Călăraşi, b-dul Republicii, nr. 50.

Soluționarea în regim de urgență a cererilor privind eliberarea actelor de identitate se face în cazul în care sunteți într-o situație deosebită ce necesită să aveți în posesie un document de identitate valabil, situație ce va fi prezentată lucrătorului de la ghișeul DCEP a jud. Călărași.

Actele de identitate se eliberează în aceeași zi, după ora 15:00, pentru cererile depuse până la ora 11:30 sau în ziua următoare pentru cererile depuse după ora 11:30, excepție fiind situațiile deosebite (defecțiuni ale echipamentelor, aplicațiilor sau comunicațiilor informatice, etc.), când eliberarea se va face după remedierea acestora.

Este un moment în care cu toții avem ocazia să ne reamintim cât de importantă este munca oamenilor din aceste structuri pentru fiecare cetățean al României.

De Ziua Evidenței Persoanelor tuturor funcționarilor multă sănătate, putere de muncă și multe împliniri! La mulți ani!

Related Articles

Back to top button