Noua etichetare a laptelui si produselor lactate
În conformitate cu noul proiect adoptat in data de 19 octombrie 2022 se interzice inscripționarea pe eticheta laptelui și produselor lactate a expresiei „Produs românesc” dacă produsul respectiv nu este obținut pe teritoriul național din materii prime de bază care provin 100% din fermele românești.
Produsele se vor comercializa într-un spațiu de prezentare și de vânzare bine delimitat, pe rafturi separate, a produselor pe bază de lapte cu adaos de alte grăsimi și/ sau proteine altele decât cele lactate.
Prin actul normativ se aplică aceste prevederi și în cazul produselor la prepararea cărora sau utilizat produse pe bază de lapte cu adaos de grăsimi şi/sau proteine altele decât cele lactate, precum:
- meniurilor și rețetelor mâncărurilor;
- produselor de patiserie, pizzerie, fast-food și de cofetărie;
- produselor culinare din alimentația publică.
Meniurile restaurantelor vor menționa, conform actului normativ, toate produsele lactate fabricate cu grăsimi şi/sau proteine, altele decât cele lactate folosite ca atare sau în combinaţii sau ca ingrediente în produsele de bază folosite în reţete.
Totodată, prin proiect se mai stabilește interzicerea utilizarea denumirilor de lapte sau produse lactate pe etichetele:
- produselor finite;
- mâncărurilor;
- produselor de patiserie, pizzerie, fast-food
- produse culinare din alimentația publică
care au în compoziția lor ingrediente care nu sunt încadrate în definițiile laptelui și produselor lactate.
„În cazul în care produsul finit conţine amestecuri de lapte şi produse lactate cu produse pe bază de lapte cu adaos de grăsimi şi/sau proteine altele decât cele lactate, se va menţiona pe etichetă procentul acestora, mai prevede proiectul.”
Prevederile legii se aplică inclusiv operatorilor economici înregistrați la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor care comercializează produsele lactate prin rețelele comercială, însă nu se aplică producătorilor agricoli, care sunt persoane fizice, care obțin aceste produse în propria gospodărie/fermă, care depășesc necesarul de consum propriu și sunt destinate vânzării pe piață.
Se înființează Observatorul Laptelui și Produselor Lactate
De asemenea, se înființează Observatorul Laptelui și Produselor Lactate, la nivelul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în cadrul direcției de specialitate.
Observatorul Laptelui și Produselor Lactate va avea în vizor piața produselor lactate și piața laptelui de:
- vacă;
- bivoliță;
- oaie;
- capră
Totodată, Observatorul Laptelui și Produselor Lactate are ca scop:
- Centralizarea datelor de pe piață;
- Urmărirea și analizarea tendințelor actuale și viitoare în România;
- Urmărirea și analizarea producției;
- Urmărirea și analizarea echilibrului dintre cerere și ofertă;
- Urmărirea și analizarea costurilor de producție.
Observatorul colectează următoarele date:
- Efectivul matcă de vaci de lapte, bivolițe, oaie, capră;
- Cantitatea de lapte crud materie primă produsă;
- Cantitatea de lapte crud materie primă livrată direct pe piaţă;
- Cantitatea de lapte crud materie primă livrată către prim cumpărători;
- Cantitatea de lapte crud materie primă livrată către procesatori;
- Numărul operatorilor economici care desfăşoară activităţi în domeniul procesării laptelui crud şi producţiei laptelui de consum şi a produselor lactate;
- Capacitatea acestora de procesare a laptelui;
- Achiziţiile intracomunitare şi importul exportul din ţări terţe, de cantităţi de lapte crud materie primă, produse semiprocesate şi produse finite, indiferent de tip
Astfel, datele procesate de Observatorul Laptelui și Produselor Lactate constituie baza pentru măsurile ce vor fi luate în acest sector. Observatorul Laptelui și Produselor Lactate va întocmi lunar rapoarte punctuale și generale avizate de Ministerul Agriculturii.
Pe 19 octombrie 2022 a fost adoptat proiectul legii laptelui și produselor lactate prin decizia Camerei Deputaților, for decizional. Astfel, cu 255 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” și trei „abțineri” , a fost adoptat actul normativ care reglementează sectorul laptelui și produselor lactate, creându-se așadar un cadru juridic pentru prezentarea și comercializarea produselor, respectarea condițiilor de igienă, dar și o informare corectă și transparentă a consumatorilor.
Conform actului normativ, operatorii economici din sectorul laptelui și produselor lactate sunt obligați să respecte principiile și cerințele generale ale informațiilor referitoare la produsele alimentare, dar și prezentarea informațiilor obligatorii pentru produsele alimentare impuse prin Regulamentul nr. 1169/ 2011 și Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr 2018/775.
Orice abatere sau neconformitate sesizată de autoritățile competente de control va fi notificată direct operatorului economic sub a cărui denumire este comercializat produsul respectiv. În cazul modificării informațiilor de pe etichetă, comerciantul va fi sancționat în conformitate cu prevederile legii în vigoare.