ActualitatePolitica

Deputat Emil Dumitru: ”Românii vor trebui să producă hrană pentru consumatorul autohton”

Deputatul călărășean liberal Emil Florian Dumitru a punctat, în cadrul unei emisiuni la A7TV, importanța agriculturii românești de a produse hrană pentru consumatorul autohton, dar și despre Planul Național Strategic (PNS) este strategia de dezvoltare a agriculturii românești până în anul 2027.
”Voi continua, la fiecare întâlnire televizată la care particip, să susțin faptul că românii vor trebui să producă hrană pentru consumatorul autohton, să nu mai achiziționăm alimente de pe piața externă. Despre prioritățile și investițiile în agricultură, nevoile fermierilor, despăgubirile la secetă, birocrația excesivă și măsurile luate în beneficiul celor care lucrează pământul românesc am vorbit în cadrul emisiunii LA ZI la A7TV, moderată de Flori Stoian.
Planul Național Strategic (PNS) este strategia de dezvoltare a agriculturii românești până în anul 2027, pe actualul exercițiu financiar, mai precis noile măsuri agricole prin care Europa, prin noile politici agricole comune le-a propus statelor membre, se regăsesc în acest Plan.
Am subliniat, încă o dată, irelevanța Caravanei Cunoașterii a Ministerului Agriculturii, care este de fapt o caravană a necunoașterii și trebuie să spun lucrurilor pe nume. În anul 2020, cât am fost secretar de stat la Ministerul Agriculturii, am făcut analiza SWOT și analiza nevoilor care au stat la baza fundamentării PNS. Spun acest lucru pentru că, până să ajungem să promovăm măsurile din PNS trebuie să constituim acel comitet de monitorizare al PNS, mai precis partenerii de dezbatere care vor aproba ghidurile și măsurile pe care România le are, cele aproximativ 40 de măsuri, trebuie să privească cum se poate încheia perioada de tranziție. Dacă ne uităm în PNDR 2014-2020 astăzi, la început de an, vedem că țara noastră are o absorbție de 69% plăți efectuate și avansuri acordate. Asta înseamnă că mai avem de decontat și de plătit, până spre finalul acestui an, 1,49 mld euro, ceea ce înseamnă o sumă extrem de mare. Dacă în 7 ani s-a reușit performanța să fie folosit doar 70% din bugetul pe dezvoltare rurală, pe Pilonul 2 trebuie să ne concentrăm să nu mai avem dezangajări de fonduri pe măsurile vechi.
Cât privește PNS mai avem timp să corijăm anumite măsuri care au fost gândite într-un fel pentru că, în realitate, economia în care își desfășoară activitatea fermierii este foarte diferită. Trebuie să reducem birocrația, dar mai ales să avem curajul să facem acest lucru!” a menționat deputatul într-o postare pe o pagină de socializare.

Related Articles

Back to top button