Actualitate

Senator Roxana Pațurcă: ”Senatul a adoptat înființarea instituției Avocatul Copilului!”

Luni, 11 decembrie 2017, Senatul României în calitate de cameră decizională, a adoptat o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului, se arată într-un comunicat postat pe o rețea de socializare de senatorul călărășean Roxana Natalia Pațurcă. Executivul a adoptat un proiect de lege care modifică şi completează Legea 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului şi care dă posibilitatea copiilor să facă plângeri direct Avocatului Copilului.

”România a înregistrat evoluții semnificative în ceea ce privește problematica protecției și promovării drepturilor copilului. Transpunerea în legislația națională a principiilor promovate de Convenția ONU , a impus alinierea României la cele mai importante standarde, inclusiv din perspectiva unui cadru legal care să favorizeze participarea copiilor la procesul de luare a deciziilor care îi privesc. Crearea unei structuri independente care să devină o voce a copiilor și a unui mecanism căruia aceștia să-i poată adresa direct cereri sau sesizări, a devenit un subiect de interes.
Deși potrivit actualei legi care reglementează organizarea instituției Avocatului Poporului, unul dintre adjuncții Avocatului Poporului are atribuții inclusiv în ceea ce privește domeniul protecției drepturilor copilului, vizibilitatea acestuia nu este suficientă în raport cu importanța pe care acest domeniu o are.
De aceea proiectul legislativ pe care Senatul l-a adoptat, vizează înființarea instituției Avocatul Copilului, a Comisarului pentru drepturile copilului, cu mandatul și capacitatea de a promova drepturile copilului și de a apăra respectarea acestora.”

Noua structură va putea primi şi soluţiona plângerile individuale făcute de copii sau de reprezentanţi ai acestora faţă de instituţii publice din domeniul sănătăţii, educaţiei şi protecţiei speciale a copilului. Ulterior, Avocatul Copilului va verifica instituţiile publice reclamate. În plus, acesta va realiza studii/evaluări pentru a stabili gradul în care autorităţile administraţiei publice centrale sau locale, dar şi specialiştii sau persoanele fizice din România respectă drepturile copilului.

Actul normativ prevede înfiinţarea a 18 noi posturi în cadrul noii structuri, începând cu 1 ianuarie 2018, dintre care patru posturi în aparatul central al Avocatului Poporului şi câte un post pentru fiecare birou teritorial. Persoanele respective vor instrumenta exclusiv dosarele şi cazurile care vizează problematica drepturilor copilului, se mai spune în comunicat.

 

Related Articles

Back to top button