Precizări ale DSVSA Călărași în legătura cu sacrificarea mieilor de Paște
În perioada premergatoare Sărbătorilor Pascale sacrificarea mieilor se face in unitati de abatorizare autorizate sanitar-veterinar unde sunt livrate animalele cu stare de sanatate certificata, identificate si inregistrate, crescute in ferme, localitati si zone unde nu evolueaza boli transmisibile.
Carcasele rezultate, expertizate sanitar-veterinar si marcate cu marca de sanatate de forma ovala, se pot comercializa in magazine alimentare, macelarii, piete agroalimentare, supermarketuri, unitati inregistrate sanitar-veterinar.
Carcasele de ovine / caprine, respectiv miel si ied, trebuie să fie marcate cu marcă de sănătate (stampilă), de către un medic veterinar oficial. Marcile de sănătate oficiale sunt în acest caz ovale (de 6,5/4,5 cm) şi au înscripţionate în centru numărul de autorizare al unităţii de sacrificare. În partea superioară toate mărcile au inscripţionat ”România” iar în partea inferioară cele ovale au inscripţia CE sau EC. Orice altă inscripţie sau caractere poate să ridice suspiciunea de fraudă iar populaţia este rugată să anunţe autoritatea veterinară competentă.
Pentru a se evita substituirile cu alte specii (în special carnivore) carcasa de miel trebuie să fie însoţită şi de cap. Un aspect caracteristic dentiției la oaie este că în partea superioară nu au incisivi (dinți anteriori), aceștea fiind înlocuiți cu un țesut conjunctiv – moale, numit burelet.
In perioada 21 aprilie – 1 mai 2021 este permisă sacrificarea mieilor şi în spaţii amenajate şi autorizate temporar. Aceste spaţii, în care sunt respectate condiţiile prevăzute de legislaţie, se pot organiza de către autorităţile locale, asociaţiile de fermieri etc. Acestea sunt aprobate pentru funcţionare temporară de către Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţeană şi asigurată supravegherea sanitară veterinară prin medicii veterinari officiali, carnea de miel va fi supusa examenului post mortem si marcata cu stampila rotunda.
Carnea de miel din aceste spaţii autorizate temporar este destinată doar consumatorului final şi nu poate fi vândută în magazine sau pieţe.
Mentionam ca pana la aceasta data, pe teritoriul judetului Calarasi nu sunt autorizate sanitar veterinar spatii amenajate si autorizate temporar la nivelul Consiliilor Locale si nici la nivelul fermelor detinatoare de ovine si caprine, nefind depuse solicitari in acest sens.
Cei care vor să vândă miei trebuie să îi sacrifice la un abator autorizat sau in puncte de sacrificare temporare autorizate sanitar veterinar.
Mieii sacrificați în gospodărie sunt doar pentru consum propriu în familie. Crotaliile provenite de la caprinele și ovinele sacrificate în gospodăria proprie trebuie predate medicului veterinar din localitate, în termen de 7 zile de la sacrificare.
Având în vedere situația epidemiologică la nivel național în direcția pestei porcine africane (PPA), se vor respecta cu strictețe cerințele sanitare veterinare privind mișcarea porcinelor și a altor specii de animale.
În toate pieţele agroalimentare şi în alte locuri special amenajate în care va fi valorificată carnea şi celelalte produse de origine animală, de sezon, este asigurat necesarul de personal sanitar-veterinar şi programul prelungit de activitate, inclusiv în zilele de sâmbată şi duminică, fiind asiguratã permanenta la nivelul circumscriptiilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor (CSVSAO) pe raza localitatilor Calarasi, Oltenita, Lehliu Gara, Manastirea, Borcea, inclusiv în zilele de sâmbatã si duminicã. La sediul acestora, sunt afisate programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil si numãrul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nereguli în domeniul sigurantei alimentelor.
Este interzisa comercializarea produselor si alimentelor de origine animala si non-animala in spatii improvizate, nesupuse controlului pentru siguranta alimentelor si neinregistrate, sau in sistem de vanzare stradal, in care nu sunt asigurate conditii adecvate de igiena si siguranta alimentara.
Pentru sesizarea unor aspecte neconforme, consumatorii pot suna la numarul de telefon al D.S.V.S.A Calarasi 0242 / 313676.
DIRECTOR EXECUTIV , Dr. Viorel BUCUR