Peste 21 de tone de deșeuri amestecate, cu destinația Călărași, oprite la frontieră
Poliţiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Turnu Măgurele alături de comisari din cadrul Gărzii de Mediu au descoperit, în urma unui control efectuat asupra unui ansamblu rutier, mai multe nereguli privind transportul a 21 de tone de deșeuri care ar fi trebuit să ajungă în țara noastră. Acestea au fost returnate societății expeditoare.
În ziua de 26.10.2021, poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Turnu Măgurele, judeţul Teleorman, au efectuat pe sensul de intrare în ţară, controlul specific asupra unui ansamblu rutier, condus de către un cetățean macedonean, în vârstă de 32 de ani. Acesta transporta conform documentelor de însoțire a mărfii, cantitatea de 21.800 de kilograme deșeuri materiale neferoase.
În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că în mijlocul de transport se aflau deșeuri din plastic amestecate cu deșeuri din materiale neferoase. Toate erau încărcate din Macedonia și aveau ca destinație o societate comercială din țara noastră.
Urmare a solicitării Poliției de Frontieră Turnu – Măgurele, în data de 26.10.2021, comisari din cadrul Comisariatului Județean Teleorman al Gărzii Naționale de Mediu, au verificat patru transporturi cu deșeuri provenite din Grecia și Macedonia cu destinația Buzău și Călărași.
Pentru un transport din Macedonia cu destinația în județul Călărași a fost dispusă măsura returnării deoarece documentele erau incompelete, iar conform Anexei VII ar fi trebuit să conțină deșeuri conform codurilor 17.04.02 (cupru, bronz, alamă) și 17.04.01 (aluminiu).
La verificarea fizică a încărcăturii s-a constatat că deșeurile erau radiatoare auto, deșeuri de șpan și pilitură/praf metalic de culoare argintie, elemente provenite de la instalații sanitare (robineți, coturi, resturi de țeavă și conducte), balamale, brațe lustră, coliere strângere – unele din ele conținând plastic sau cauciuc; deșeuri minereu și/sau deșeuri/resturi metalice aglomerate, posibile provenite din activități de topitorie/turnătorie. Astfel transportul nu a îndeplinit condițiile prevăzute de Regulamentul (CE) 1013/2006 privind transportul deșeurilor și nu a fost permisă intrarea în tară a deșeurilor transportate.
Autoritățile de control nu au permis accesul pe teritoriul României pentru aceste deșeuri, întrucât pe timpul transferului este interzisă amestecarea lor, dar și pentru neconcordanțele privind deșeurile menționate în documentele de transfer și cele identificate fizic în mijlocul de transport.