ActualitateDiverse

Caravana cu medici se digitalizează/O aplicație realizată cu o donație din partea Bayer ajută medicii să nu mai piardă timp și bani în caravane

Caravana cu medici beneficiază din acest an de sprijinul unei aplicații care îi ajută pe medicii și studenții care merg pe teren să nu mai piardă timp pentru completarea fișelor și bani pentru logistică și tipărituri. Aplicația este realizată cu ajutorul unei donații din partea companiei Bayer, partener strategic al Caravanei cu medici, încă din anul 2016.

„O caravană înseamnă aproximativ 25 medici și studenți care merg în zone defavorizate și fac în jur de 10 investigații medicale pentru aproximativ 100 de oameni într-o singură zi. Imaginați-vă câte formulare trebuia să completăm de mână și apoi să le introducem în calculator ca să putem calcula câteva statistici. Dacă mai adăugăm și că noi am făcut până acum 156 caravane, în care am consultat peste 14.000 oameni, este evidentă nevoia pe care o aveam de această aplicație.” spune dr. Mihai Ranete, cofondator Caravana cu medici.

Aplicația stochează în format electronic datele pacienților (istoric medical, examinare fizică, rezultate ale testelor de laborator, rapoarte imagistice, rezultate ale testelor de screening etc.), are rezoluție dinamică și este disponibilă pe toate dispozitivele electronice – telefon, tabletă și laptop.

„Cred că digitalizarea activității din caravane îi va ajuta considerabil pe coordonatorii și voluntarii caravanelor, permițându-le să fie și mai eficienți. Caravana cu medici oferă un sprijin neprețuit comunităților în care posibilitățile de a beneficia de servicii de sănătate de bază sunt reduse sau chiar inexistente. Extinderea accesului la soluții de sănătate de zi cu zi ajută nu doar pacienții de astăzi să prevină bolile, ci contribuie și la sănătatea următoarei generații. De aceea, susținerea activității Asociației Caravana cu medici este în concordanță cu viziunea Bayer de dezvoltare durabilă ”Sănătate pentru toți, nimeni fără hrană” și suntem încântați că am reușit să donăm în anul 2022 o sumă totală de 45.000 euro către Asociație.” spune Ana Gheorghiu, Public Affairs, Science & Sustainability Lead la Bayer România, Bulgaria și Moldova.

„Digitalizarea activității din caravană ușurează mult procesul de organizare, reduce costul și volumul logisticii necesare, timpul pentru completarea bazelor de date cu informații ale pacienților, respectiv stocarea lor într-un mediu sigur. Digitalizarea devine astfel un partener în procesul caravanei de a oferi un act medical apropiat celui din spital, într-un mediu mult mai familiar multora dintre noi – chiar la ei în sat.” spune dr. Ana Bilegan, Președinte Caravana cu Medici.

Dezvoltarea durabilă se află în centrul strategiei corporative a Bayer. Ne angajăm să contribuim la o lume în care toți oamenii pot accesa resursele și îngrijirea de care au nevoie pentru a duce o viață sănătoasă – de aceea „Sănătate pentru toți, nimeni fără hrană” este viziunea noastră la Bayer. Prin operațiunile diviziilor noastre Pharmaceuticals și Consumer Health, ajutăm la prevenirea si tratarea bolilor, abordând nevoi medicale importante. Suntem activi în numeroase inițiative și colaborări la nivel mondial, împreună cu parteneri care ne împărtășesc valorile și angajamentele de sustenabilitate.

Despre Caravana cu medici

Asociația Caravana cu Medici a fost fondată în 2014 de cinci medici rezidenți care au remarcat absența serviciilor medicale de bază în mediul rural, lipsa de educație medicală și mentalitatea nepreventivă a românilor și au decis să găsească ei înșiși soluții pentru aceste probleme. Caravana cu Medici își propune acordarea de îngrijiri medicale de bază, popularizarea testelor de screening și informarea persoanelor din mediul rural pentru a obține o populație mai responsabilă și mai dedicată propriei sănătăți și a celor din jur. Astfel, populația țintă este cea din mediul rural cu risc crescut de sărăcie, acces dificil la serviciile medicale de bază: copiii din familiile defavorizate, vârstnicii, populația neasigurată. La caravane participă, voluntar, echipe multi-disciplinare de medici specialiști și rezidenți, în colaborare cu autoritățile locale. Complementar caravanelor, Asociația susține cursuri de educație medicală în școli, prin care dorește să schimbe mentalitatea tinerilor și să formeze o nouă generație cu principii solide, bazate pe prevenție.

Related Articles

Back to top button