Dr.Belușică(SJUC Călărași):”Vreau să asigur personalului medical trei mese principale, oamenii să poată mânca în acest spital”
Conferențiar univ. dr Laurențiu Belușică, noul manager medical al Spitalului Județean de Urgență Călărași (SJUC), a fost prezent marți, 26 iunie, la ședința ordinară Consiliului Județean Călărași unde a susținut o alocuțiune despre situția în care a găsit unitatea medicală la venirea sa în funcție și ce propuneri are pentru executivul Consiliului Județean.
”Am acceptat funcția de director medical în acest spital știind că este o provocare. Situația pe care am găsit-o în spital este puțin mai gravă decât mă așteptam. Lucrurile sunt grele și foarte greu de rezolvat. În ceea ce privește personalul medical am identificat o serie de probleme pentru care medicii și asistenții medicali nu vor să vină în Călărași. Este foarte suspect că, de exemplu la Pitești unde avem autostradă de 100 km, merg, spitalul este plin, iar la Călărași, unde este aceeași condiție geografică nu vor să vină. Am căutat explicații și am găsit câteva. În contextul acestor explicații vă propun următorul lucru: să le asigurăm un microbuz care să-i aducă în condiții, am spus de lux și am fost criticat. De ce lux? Pentru că eu nu pot să aduc personal medical de la București 120 km, să vină dimineața cu microbuzul obișnuit, cu toată lumea la un loc, să înceapă să lucreze 7-8 ore și apoi să ajungă seara acasă odihniți la treburile lor personale. Deci trebuie să vină în condiții civilizate și să plece în condiții civilizate.
O altă chestiune este faptul că, în prezent, în Spitalul Județean Călărași se dau 13 tichete de masă. Mi-au reproșat angajații că nu primesc decât 13 și ei trebuie să primească 20. Sigur….o să-mi spuneți că nu este o sumă mare dar pentru oameni contează.
Revenind la medici, vă pot spune că, o parte din iei, când spun medicii să știți că mă refer la tot personalul spitalului, spun medicii că sunt și eu obișnuit cu termenul, dar aici să înțelegeți că vorbesc și despre asistente și despre brancardieri și despre personalul TESA, toată lumea. Acești oameni care vin din București au nevoie de locuințe. De exemplu, doctorița radiolog a primit o locuință, este extraordinar, dar încă stă în spital, de șase luni stă în spital pentru că locuința primită trebuie renovat, aranjată și mobilată.Noi vrem să le dăm locuințe mobilate și dacă posibil și legal cu chirie subvenționată. Acesta este motivul pentru care sunt aici și susțin acest lucru.
Doresc să asigur în acest spital trei mese principale, oamenii să poată mânca în acest spital. Vă rog să mă credeți că înainte să vin aici m-am dus și mi-am cumpărat două ștrudele pe care am dat 5 lei. Nu este normal să mănânc două ștrudele la prânz. În spital există cantină și se poate organiza servirea mesei cu o sumă modică. În spitalul din care vin eu, din București, se mănâncă masa de prânz cu 7,20-8,15 lei prețul la care nu este adaos comercial, se calculează masa respectivă și omul își plătește ce cost iese. Nu sunt pierderi, necesită o investiție această bucătărie, necesită un efort financiar, dar în final nu vor fi pierderi absolut deloc.
Nici cu transportul vor fi pierderi pentru că medici care vin, în loc să plătească 25 lei, cît plătește la cursă obișnuită va plăti probabil 3-4 lei cat costă șoferul, rambursarea costului autoturismului, motorină, etc. Deci la asigurarea meselor în acest spital țin foarte mult și voi face tot posibilul pentru a asigura aceste mese.
În afară de asta, mai doresc pentru medicii din spital, pentru că ea au un alt nivel de salarizare și de activitate, să le asigură accesul la informație medicală gratuită. Medicii plătesc foarte mulți bani din buzunarul propriu pentru informare și pentru congrese. Există, și am făcut o propunere în acest sens o aveți in planul meu de mangement undeva acolo spre sfârșit, un congres pe an în țară, un congres pe an în străinătate pentru fiecare secție. Un abonament la revista românească, un abonament pe specialitate, deci 3-4 medici vor avea o revistă, un abonament în cadrul bibliotecii.
O altă problemă…..ca să asigurăm prezența medicilor în spital este asigurarea aparaturii. Niciun medic nu va veni să lucreze în Călărași dacă nu are aparatură, nu performantă, ci să își facă treaba.
Am să vă dau un exemplu: am fost contactat zilele trecute de o familie de medici, ea este chirurg generalis, iar el urolorg, care au lucrat în spital până acum ….nu știu exact, au stat opt luni de zile la Călărași, timp în care au cerut aparatură și nu li s-a cumpărat și au plecat din spital. Unde credeți că s-au dus? La spitalul din Bolintin Deal, un spital mic, într-un un oraș mic la 30-40 km de București. Doresc să plece de acolo și vor să vină înapoi. M-au întrebat … ne cumpărați aparatura? Le-am cerut lista, mi-au dat-o și o să o cumpărăm. Cert este că acest spital necesită investiții în aparatură. Nu se poate face medicină fără investiții, vă rog să mă credeți.
Spitalului nu este o instituție în care rezultatele să se vadă imediat, să se vadă într-un bilanț financiar. Spitalul este un consumator de fondri, este foarte adevărat, dar se vede la nivelul județului.
Fără investiții în spital lumea va fi complet nemulțumită de serviciile prestate. Nu am cum sa duc doctor in spital fără RMN. RMN -ul poate fi achiziționat fie prin POR, fie printr-un parteneriat public-privat cum doriți, numai că trebuie achiziționat. Spital fără RMN nu există. Este un aparat la 60 000 de locuitori, iar Călărașiul, ca județ, are 300 000. Măcar unul să luăm și suntem mulțumiți, un RMN și un computer tomograf și facem față chiar pentru tot județul, nu numai pentru orașul Călărași.”