Actualitate

Ajutorul pentru încălzirea locuinței 2016: Cum îl ceri pentru sezonul rece?

ajutor-incalzirePersoanele singure și familiile cu venituri mici pot să solicite anual, conform legislației în vigoare, ajutorul pentru încălzirea locuinței. Acesta este acordat doar dacă sunt îndeplinite anumite condiții, iar cererea și actele doveditoare trebuie depuse la primărie până la mijlocul lunii octombrie.

Consumatorii vulnerabili, adică persoanele singure și familiile care nu-și permit plata integrală a cheltuielilor pentru încălzirea locuinței în timpul sezonului rece, pot solicita anual ajutorul de încălzire. Acesta poate acoperi parțial sau integral costurile de încălzire și este reglementat actualmente de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 70/2011 privind măsurile de protecție socială în perioada sezonului rece.

„Ajutorul pentru încălzirea locuinței prevăzut de prezenta ordonanță de urgență ca măsură de sprijin suportată din bugetul de stat se acordă numai familiilor și persoanelor singure care nu beneficiază de alte forme de sprijin pentru încălzirea locuinței acordate în baza contractelor de muncă sau altor reglementări specifice pentru diverse ramuri economice, precum și în baza legii”, dispune actul normativ. Ajutorul este acordat, mai exact, pentruprincipalul sistem de încălzire al locuinței și de el se pot bucura consumatorii de energie termică în sistem centralizat, de energie electrică, de gaze naturale și de lemne, cărbuni și combustibili petrolieri.

În principiu, pentru a putea obține ajutorul, veniturile solicitanților trebuie să fie sub anumite niveluri stabilite prin OUG nr. 70/2011. Astfel, în cazul energiei termice, ajutorul poate fi obținut de familiile cu un venit net mediu lunar pe membru de până la 1,572 ISR (786 de lei) și de persoanele singure cu un venit net mediu lunar de maximum 2,164 ISR (1.082 de lei). În cazul ajutoarelor pentru gaze naturale, energie electrică și lemne, cărbuni și combustibili petrolieri, limita maximă a venitului net mediu lunar pe persoană (persoana singură sau membrul de familie) trebuie să fie, în principiu, de cel mult 1,230 ISR (615 lei).

Ajutorul pentru încălzirea locuinței poate fi solicitat anual până la data de 15 octombrie, acesta fiind termenul-limită de bază.

Pentru a solicita ajutorul pentru încălzirea locuinței, cererea, ce trebuie să fie însoțită de odeclarație pe propria răspundere referitoare la componența familiei și veniturile acesteia, se depune la primăria localității de domiciliu, se arată în ordonanța de urgență a Executivului. Aceasta se poate depune fie individual, fie prin intermediul asociațiilor de proprietari/locatari, în funcție de situație.

Totuși, pentru a putea stabili dreptul la ajutor, primarii pot cere atât acte doveditoare ce atestă componența familiei și veniturile realizate de membrii acesteia, cât și acte doveditoare cu privire la locuință sau la bunurile deținute. Sursa:avocatnet.ro

Related Articles

Back to top button