”Copil caut părinți. Rog seriozitate”/ 95 de copii așteaptă să fie adoptați, la Călărași
Ce poți să citești în ochii celor care așteptă să spună cuiva mami sau tati? Cum poți să explici unor copii situația în care au ajuns? Cum poți suplini lipsa afecțiunii? Tot timpul minorii aflați în căutarea unei mângâieri au mânuțele întinse. Brațele lor caută instinctiv mâinile celor care îi privesc, dar se mulțumesc cu ale celor care au grijă de ei în centrele unde ei sunt „acasă”. Aşa arată, în linii mari, situația celor 95 de copii care așteaptă să fie adoptați, la Călărași.
Ani la rândul au așteptat copilașii români să fie adoptați , dar până în acest an statul a ținut mai mult cu procedurile greoaie decât cu ei. Timp îndelungat adopțiile s-au desfășurat cu încetinitorul şi abia în acest an reprezentanții ministerului par să fi înțeles că legislația este defavorabilă și că trebuie schimbate unele prevederi.
Despre simplificarea legislației am vorbit cu directorul DGASPC Călărași, Doinița Nicolae, care a punctat pe marginea acestui subiect câteva chestiuni referitoare la numărul copiilor adoptabili la nivelul județului Călărași și modalitățile de adopție.
”La ora actuală avem 95 de copii care așteaptă să fie adoptați. Persoanele care doresc să intre în procedura de adopție trebuie să vină la sediul DGASPC Călărași să depună o cerere prin care solicită să devină familie adoptatoare, pot fi și persoane necăsătorite, asta dacă îndeplinește anumite condiții. După această cerere se face un dosar care cuprinde documente minimale în primă fază și se va demara procedura de adopție. Urmează anumite evaluări în urma cărora se va stabili dacă persoanele se încadrează sau nu în procedura de adopție, aici fiind vorba de expertize psihologice și de altă natură. Dacă se constată că toate aceste condiții vor fi îndeplinite în maxim trei luni de zile copilul va putea fi luat acasă. În cadrul DGASPC Călărași există o comisie ce evaluează fiecare dosar în parte… este vorba de compartimentul adopții și post-adopții. Copilașii sunt monitorizați și înainte și după adopții. Copilul poate fi adoptabil doar dacă părinții sunt decăzuți din drepturile părintești. Cei 95 de copii aflați în prezent în evidență noastră sunt copii cu părinții decăzuți din drepturile părintești, deci în orice moment se poate demara procedura de adopție pentru ei. Marea majoritatea a copiilor adoptabili au fost abandonați, vârsta acestora fiind între 3 și 18 ani. Până în prezent procedura de adopție era foarte complexă, iar de la începutul anului totul s-a simplificat prin noua legislatie. Părinții decad din drepturile părintești mult mai repede. Înainte, un părinte dacă dădea un simplu telefon să întrebe ce-i face copilașul era suficient să figureze în continuare ca și părinte, acum procedura s-a schimbat, așa cum spuneam.”
Directorul DGASPC Călărași, Doinița Nicolae, a mai precizat că și persoanele care au copii în plasament pot opta pentru adopție, noua legislație oferindu-le prioritate.
”Și persoanele care au copii în plasament pot opta pentru adopție, chiar sunt prioritare în astfel de proceduri. În prezent sunt 600 de plasamente familiale plus încă foarte multe cereri pentru a lua copii, tot în plasament. Instituția noastră înregistrează în acest moment 931 de copii, avem copii în sistem rezidențial în centrele de plasament, copii în asistență maternală și plasament familial, aici.. la plasament intrând și familiile care vizează ulterior procedura de adopție.”
Un lucru pozitiv este acela că, din momentul simplificării legislației și până în prezent au fost finalizate un număr de cinci adopții.
”Până în prezent pot să spun că au fost finalizate câteva proceduri de adopție, cinci copilași găsindu-și în o familie. ”
Adopția este un angajament pe durata unei vieți, De aceea este deosebit de important ca cei care doresc să devină părinți adoptatori să fie pregătiți să facă față noilor provocări pe care le presupune o adopție, să poată dărui unui copil toată dragostea şi atenția pe care o merită și de care are nevoie. DGASPC Călărași invita familiile care doresc să adopte un copil sau să primească informații despre procedura adopţiei să se adreseze cu încredere instituției: Strada Bărăganului, Nr.1 Călărași, România.
Telefoane: +4.0242.311.060 / +4.0242.311.060 Site: http://www.dgaspc-cl.ro/