Sănătate

Candidoza, risc crescut de apariţie vara

Candidoza

Deşi este o infecţie genitală care le dă bătăi de cap multor femei, în orice sezon, candidoza vaginală se agravează vara. Medicul Gheorghe Bacalbaşa spune cum poate fi prevenită această infecţie supărătoare.
Responsabilă de apariţia candidozei vaginale este proliferarea exagerată a unei ciuperci numite Candida Albicans, care se regăseşte în mod natural la nivelul vaginului. Această creştere exagerată se produce pe fondul scăderii imunităţii generale, creşterii acidităţii mediului vaginal şi iritaţiei mucoasei vaginale. „Vara, o parte din aceste condiţii pot fi realizate prin deshidratare, transpiraţie excesivă, acţiunea clorului din apă şi iritaţia dată de costumul de baie, în cazul femeilor care merg la piscină. Trebuie subliniat că infecţia candidozică nu este o boală cu transmitere sexuală, dar poate fi declanşată de actul sexual, prin iritarea mecanică a mucoasei vaginale”, spune pentru Gândul Gheorghe Bacalbaşa, profesor doctor în cadrul clinicii Biomedica din Bucureşti.
În sezonul cald mai ales, pentru a preveni apariţia candidozei, medicul recomandă respectarea unei igiene corecte. „Recomand spălături vaginale o dată la câteva zile, iar în cazul predispoziţiei pentru această afecţiune, se poate adăuga în irigator o linguriţă de bicarbonat de sodiu, pentru a determina un Ph vaginal alcalin, care inhibă dezvoltarea ciupercii responsabile de apariţia candidozei”, adaugă Prof. Dr.Gheorghe Bacalbaşa.
Întrucât simptomele sunt similare cu cele ale altor infecţii genitale (senzaţia de arsură locală, mâncărime, durere locală, secreţii vaginale abundente etc.), candidoza se diagnostichează numai prin analiza la microscop a secreţiei vaginale, iar tratamentul trebuie prescris numai de medic, şi nu administrat după ureche. În caz contrar, există riscul ca infecţia să se înrăutăţească, iar ciupercile care au provocat infecţia să devină rezistente la antimicotice.
În cazul bărbaţilor, micoza genitală este mai rară, de obicei însă, aceştia sunt purtători. Simptomatologia  este mai puţin evidentă şi, în caz de suspiciune, diagnosticul şi tratamentul trebuie efectuate doar de un medic specialist dermato-venerolog. Tratamentul constă în antimicotice şi trebuie urmat de ambii parteneri, conform protocolului stabilit de medic.Sursa:gandul.info
 

Related Articles

Back to top button