Senator PSD, Roxana Natalia Pațurcă/Declarație politică ”Educația-Șansa României!”
În această săptămână marcăm două evenimente extrem de importante care leagă educația de realitatea concretă a prezentului – pe de o parte, în ziua de 5 octombrie sărbătorim Ziua Internațională a Educației! Iar pe de altă parte, tot în această săptămână a început anul universitar 2017-2018. Două evenimente importante, fiecare prin semnificația sa, însă – în egală măsură- ambele evenimente concretizează o idee fundamentală pentru evoluția României, într-o direcție pe care o dorim, cu toții, eminamente pozitivă.
Ziua Internațională a Educației este celebrată, anual, în ziua de 5 octombrie. Prima oară s-a întâmplat acest lucru în anul 1994, sărbătoarea fiind una la nivel mondial, rolul său fiind acela a de aminti de importanța rolului educației pentru evoluția omenirii. Este un moment extrem de important, întrucât întreaga umanitate își datorează evoluția și acestui domeniu fundamental, educația. Pe de altă parte, în anul 1966, în urma recomandărilor UNESCO a fost promovată susținerea educației ca unul dintre domeniile prioritare pentru tot ceea ce înseamnă umanitatea, în ansamblul ei! Dincolo de faptul că este o zi liberă ( mai precis nu se fac ore!) ziua de 5 octombrie își are importanța ei, iar pentru România este necesară nu doar ca un moment sărbătoresc, ci și de reiterare a rolului fundamental pe care-l are educația pentru evoluția României! De altfel, încă de la momentul evenimentelor din 1990, s-a spus că România are trei mari șanse– pe lângă agricultură și turism, educația reprezenta un domeniu prioritar! Astăzi, într-adevăr, se constată cât de importantă este pregătirea tinerilor pentru evoluția ulterioară a vieții lor, chiar dacă – din nefericire – o parte dintre românii care se pregătesc în țară, nu activează, în continuare, în țara lor! Dar acesta este un alt domeniu, pe care l-am abordat și asupra căruia vom reveni. De data aceasta, însă, este important să reamintim rolul fundamental pe care îl au dascălii – educatorii, învățătorii, profesorii, cadrele universitare – cu toții sunt integrați în proiectele profesionale ale carierelor lor care, în realitate, converg către un drum eminamente pozitiv, acela al evoluției tinerilor, care sunt elevii și studenții lor.
Pentru că vorbim de studenți să nu uităm că tot în această săptămână a început anul universitar 2017 – 2018. Universitățile din România se află, în acest moment, într-un amplu proces de reconsiderarea a tuturor valorilor și de adaptare la realitățile de care trebuie să țină cont întregul învățământ din România. O reală legătură între dezvoltarea comunităților și rolul educației în promovarea învățământului pentru necesitățile comunității reprezintă, în acest moment, unul dintre obiectivele fundamentale pentru o regenerare vitală a învățământului românesc. Nu trebuie să ne ascundem de realitate – în ultimii 10 ani, numărul studenților a scăzut în mod dramatic, chiar dacă, pe de altă parte, acest fenomen poate fi considerat și unul pozitiv – s-a renunțat, în mare măsură, la fabricile de diplome, mulți dintre cei dornici de a obține pur și simplu o hârtie care să le ateste o anumită calitate pe care, in realitate, nu o prea aveau, devenind -o amintire tristă, dar amintire! În prezent, mediul universitar este preocupat de îmbunătățirea activității, de promovare a calității, înainte de toate, la nivelul tuturor sectoarelor educative din învățământul universitar. În continuare avem convingerea că există un puternic grup de specialiști care activează în domeniul universitar, oameni de calitate de care societatea românească are atât de multă nevoie.
În egală măsură, acum, referindu-ne la educație, trebuie să luăm în calcul necesitățile pe care școala le are și cărora societatea trebuie să le răspundă! Eu, în calitate de profesor, un om care a venit în Parlament direct de la catedră, pot să-mi demonstrez prin însăși cariera mea credința pe care o am în rolul școlii, al învățământului, în general. Sunt fericită, în calitatea mea de cetățean al României, că România a reușit să își onoreze angajamentul de a aloca 2% din PIB pentru cheltuielile de înarmare. Aș fi la fel de fericită dacă s-ar dovedi același interes și aceeași decizie și pentru cifra de 6%, aceea care trebuie alocată, prin legile educației și învățământului! S-au făcut, într-adevăr, eforturi, dar necesitățile sunt din ce în ce mai mari, cheltuielile – pe măsură, iar rolul școlii este evident unul fundamental în evoluția pe care ne-o dorim, cu toții, a acestei țări …
Doamnelor și domnilor,
Trăim perioada dramatică în care școala în limba română din Ucraina, de exemplu, a devenit o problemă extrem de gravă, deciziile fiind, la rândul lor, generatoare de potențiale zone conflictuale! Nu poți sa nu te bucuri ca, în România, asemenea probleme au fost rezolvate și învățământul în limba minorităților reprezintă o atestare a evoluției României în modernizarea spiritului educativ, a unor realități democratice puse în practică, în mod democratic, într-o țară care se află în plină ascensiune, din acest punct de vedere. Te doare sufletul pentru românii din Ucraina, mai ales în condițiile în care ucrainienii din România, de exemplu, au drepturi care în țara lor de origine, iată, le sunt interzise românilor!
Și din acest punct de vedere trebuie să evidențiem elementele pozitive ale sistemului de învățământ românesc care, iată, se dovedesc extrem de importante.
Este o săptămână frumoasă, manifestările de Ziua Educației dovedesc, prin amploarea lor, implicarea pe care dascălii o au în realizarea unor momente excepționale, simbolice, semnificative pentru standardele internaționale ale școlii românești! În egală măsură, anul universitar se constituie ca un punct de plecare a unor cariere ce vor genera forțe noi pentru dezvoltarea României de mâine!
Este momentul, acum, să transmitem, de aici, din Parlamentul României, un mesaj de apreciere pentru toți cei care își desfășoară activitatea în spațiul școlar, oameni dedicați educației, învățământului și, în egală măsură, să transmitem mesajul de speranță și de abordare, cu maximă seriozitate, de aici, de la tribuna cea mai înaltă a democrației românești, sprijinul total pentru dezvoltarea educației și învățământului care reprezintă, în totalitate, soluția evoluției pentru România viitoare!
Așa sa ne ajute Dumnezeu!…
Vă mulţumesc!
Data Senator
03.10.2017 Roxana Natalia PAŢURCĂ