Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va înființa Registrul național electronic de evidență a caselor de marcat, necesar pentru monitorizarea în timp real a acestor aparate, în contextul în care, începând din 2017, treptat, toate firmele vor trebui să renunțe la aparatele cu jurnal pe suport hârtie în favoarea unora cu jurnal electronic.
Conectarea la sistemul de supraveghere se va face pe etape
Până la înlocuirea tuturor caselor de marcat dotate cu jurnal pe suport hârtie, cu unele echipate cu jurnal electronic, conform reglementărilor în vigoare, casele de marcat trebuie însă să înceapă să fie conectate la un sistem de supraveghere și monitorizare, pentrutransmiterea datelor către ANAF.
Astfel, potrivit proiectului de ordin lansat recent în dezbatere publică de Fisc, cu ajutorul registrului național de evidență a aparatelor de marcat electronice fiscale vor fi luate în evidență toate casele de marcat instalate în județe și în sectoarele municipiului București. În ceea ce privește conectarea la distanță a aparatelor de marcat electronice fiscale, aceasta va reprezenta o obligație pentru firme.
„Înregistrarea aparatelor de marcat electronice fiscale se va desfășura etapizat: pre și post-operaționalizare a formei electronice a Registrului”, se arată în proiectul de act normativ al Fiscului.
În ceea ce privește termenul-limită pentru aprobarea procedurii de conectare a aparatelor de marcat electronice fiscale la sistemul informatic național de supraveghere și monitorizare a datelor fiscale, acesta este, potrivit OUG nr. 91/2014, 1 februarie 2018.
Ce informații vor apărea în Registru
Registrul mai sus menționat va permite acces în timp real la fiecare aparat de marcat electronic fiscal și istoricul său, corelate cu locația și identitatea operatorului economic, care livrează legal bunuri cu amănuntul și/sau prestează legal servicii direct către populație, se arată într-un comunicat al Fiscului.
Potrivit proiectului de act normativ citat, forma electronică a Registrului va cuprinde, printre altele, informații despre datele de identificare a aparatului de marcat electronic fiscal(numărul unic de identificare generat aleatoriu de către sistemul informatic, elementele de identificare a certificatului digital instalat pe fiecare aparat de marcat și seria de fabricație a aparatului de marcat).
Apoi, în Registru vor apărea și datele de localizare a casei de marcat, adică adresa completă a locului de depozitare/instalare/intervenție și coordonantele GPS corespunzătoare, respectiv datele despre starea aparatului de marcat (activ, inactiv, furat, dispărut, distrus, exportat etc.).
Totodată, vor fi incluse și următoarele informații:
- Datele de identificare a producătorului/importatorului, distribuitorului autorizat, unității acreditate pentru comercializare, unității de service acreditate;
- Datele de identificare a persoanei care efectuează înregistrări privind aparatele de marcat electronice fiscale;
- Stare producător/importator, distribuitor, unitate acreditată pentru comercializare sau unitate service acreditată (activ, inactiv sau radiat);
- Datele de identificare a beneficiarului (distribuitor, unitate acreditată pentru comercializare sau utilizator final);
- Date privind documentele care atestă livrarea aparatului de marcat electronic fiscal;
- Date privind instalarea și intervențiile efectuate asupra aparatului de marcat electronic fiscal;
- Date privind valorificarea aparatului de marcat electronic fiscal la încetarea activității distribuitorului/utilizatorului final.
Notă: Procedura de autentificare în Registru va fi securizată prin utilizarea unui certificat digital.
Când trebuie să fie schimbate aparatele de marcat
Conform prevederilor legale în vigoare, dotarea operatorilor economici cu case de marcat cu jurnal electronic se va face gradual. Astfel, marii contribuabili vor folosi noile aparate începând de la 1 aprilie 2017, în timp ce de la 1 iulie 2017 obligația le va reveni șicontribuabililor mijlocii. În schimb, contribuabilii mici vor fi obligați să folosească aparate de marcat cu jurnal electronic de la data de 1 noiembrie 2017.
Proiectul de ordin al ANAF stabilește că evidența la nivel național a aparatelor de marcat electronice fiscale instalate va permite, pe lângă identificarea unică a fiecărui aparat de marcat electronic fiscal, prin atribuirea aleatorie a unui număr format din 10 cifre, căruia i se asociază istoricul aparatului de marcat electronic fiscal și nu poate fi anulat, șters sau realocat, și colectarea de informații despre starea de funcționare a aparatului de marcat electronic fiscal și/sau a locului unde este amplasat sau depozitat.
Într-un comunicat de presă remis redacției noastre, Fiscul a declarat că implementarea Registrului va reduce posibilitatea ca firmele să folosească aparate de marcat electronice nefiscalizate și va limita astfel subdeclararea sau nedeclararea veniturilor, fapt care va contribui la prevenirea și combaterea evaziunii fiscale și va determina diminuarea numărului de controale la contribuabilii corecți.
Celelalte consecințe ale implementării Registrului mai sus menționat vor fi, potrivit referatului de aprobare care însoțește proiectul de act normativ al Fiscului, următoarele:
- identificarea operatorului care funcționează legal și livrează bunuri cu amănuntul și/sau prestează servicii direct către populație;
- corelarea informațiilor fiscale și a celor legate de utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale în vederea efectuării de analize relevante care să vizeze conformarea operatorilor economici, dar și prevenirea și combaterea evaziunii fiscale;
- securizarea procedurii, ca urmare a autentificării cu certificat digital în vederea transmiterii informațiilor.
În același timp, în referatul de aprobare care însoțește documentul lansat în dezbatere publică de către Fisc se arată că propunerea privind informaţiile conţinute în forma electronică a registrului naţional de evidenţă a aparatelor de marcat electronice fiscale instalate pe teritoriul României, precum și metodologia şi procedura de înregistrare a acestora, va contribui la reducerea birocrației și optimizarea rersurselor ANAF princomunicarea electronică a informațiilor din registrul național de evidență, simplificarea procedurilor de instalare a aparatelor de marcat electronice fiscale și degrevarea de sarcini a utilizatorilor finali în privința procedurii de declarare și înregistrare a acestor aparate.
Potrivit unui comunicat de presă, proiectul de ordin a fost elaborat „în urma consultărilor purtate cu factorii interesați/decidenți, inclusiv cu asociațiile profesionale reprezentantive din domeniul caselor de marcat”.
Atenție! Proiectul de ordin NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie să fie aprobat şi publicat în Monitorul Oficial.
Sursa: www.avocatnet.ro