Actualitate

Achizițiile publice mai mici de 13.000 de lei nu se vor mai organiza prin intermediul SEAP

Ministrul delegat al fondurilor europene, Marius Nica, a anunțat faptul că achizițiile publice a căror valoare este mai mică de 13.000 de lei nu se vor mai organiza în mod obligatoriu prin intermediul Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP). Măsura ar urma să simplifice procedurile desfășurate în cazul achizițiilor de valori reduse, grăbind derularea unor contracte importante pentru activitatea autorităților contractante.

Marius Nica, ministrul delegat al fondurilor europene, a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă desfășurată la Botoșani, că Guvernul pregătește modificarea legii privind achizițiile publice, astfel încât autoritățile contractante să nu mai fie nevoite să realizeze licitații prin intermediul SEAP în cazul achizițiilor mai mici de 13.000 de lei.

Ministrul afirmă totodată faptul că intenționează să efecuteze aceste modificări până la finalul anului 2017, întrucât în prezent “actele normative sunt deja pe circuit”.

Contextul în care aceste declarații au fost făcute este reprezentant de o întâlnire a ministrului cu primarii din județul Botoșani. Conform acestuia, legislația actuală îi obligă pe primari “ca atunci când vor să schimbe un bec, să repare un calorifer într-o școală, investiții minime, să meargă în SEAP. Procedura este dificilă și de multe ori intervenția este necesară imediat și aici va exista un prag până la care nu îi vom mai obliga să facă acest lucru, nu îi vom mai chinui cu această procedură”.

De asemenea, el a subliniat că Guvernul are în vedere simplificarea procedurilor pentru obținerea avizelor din partea Unității pentru Coordonarea și Verificarea Achizițiilor Publice.

În prezent, acest domeniu este reglementat prin intermediul Legii nr. 98/2016 privind achizițiile publice, ce face parte, la rândul său, dintr-un pachet de patru acte normative care au înlocuit cadrul legislativ al achiziţiilor publice.

Pragurile achiziţiilor publice directe sunt stabilite în lei, începând de anul trecut, nu în euro, așa cum se întâmpla până la intrarea în vigoare a Legii nr. 98/2016. Concret, autoritatea contractantă are dreptul de a achiziţiona direct produse sau servicii atunci când valoarea estimată a achiziţiei este mai mică de 132.519 lei fără TVA (aproximativ 30.000 de euro, la cursul leu-euro valabil la data publicării actului normativ). În cazul lucrărilor, achiziţionarea directă poate fi făcută dacă valoarea estimată este mai mică de 441.730 de lei fără TVA (aproximativ 100.000 de euro, la același curs leu-euro).

Related Articles

Back to top button